Bij een cross hoort een beetje modder, zoals hier op archiefbeeld van een jeugdwedstrijd.
Bij een cross hoort een beetje modder, zoals hier op archiefbeeld van een jeugdwedstrijd. Picasa

Zonder modder geen echte cross

Sport 318 keer gelezen

ATLETIEK
Waddinxveen – Een echte cross kan niet zonder modder. Dus hoopt voorzitter John Droog van SC Antilope een paar dagen voor de Gouweboscross, die zaterdag voor het eerst in twee jaar weer op het programma staat, op een buitje, waardoor de ondergrond een modderpoel wordt.

“Een goede zet”, zegt Droog over het besluit van zijn club om de Gouweboscross van 15 januari naar 19 februari te verplaatsen. “Het was een gok, want toen we dat deden wisten we natuurlijk niet dat we zaterdag de cross wel konden laten doorgaan. Het was een verantwoord gokje, want op 15 januari kon het zeker niet vanwege de coronamaatregelen.”
Er mogen zaterdag dan vierhonderd atleten het Gouweboss inrennen, vanwege de spreiding – er zijn veel onderdelen – kan dat volgens Droog veilig. “We nemen wel extra maatregelen, maar we verwachten geen problemen.”

De Gouweboscross is de laatste en vijfde uit de regionale crosscompetitie. Bij de mannen is Willem Anker de hoogst geklasseerde Antiloper die aan de start verschijnt. Hij staat na vier crossen vijfde in het algemeen klassement. Om mee te dingen voor het eindklassement moeten atleten minimaal vier van de vijf crossen hebben gelopen. “Er zijn betere lopers dan ik”, zegt Anker (35), die de crosswedstrijden vooral gebruikt om in vorm te komen voor het wegseizoen. “Ik werk toe naar de marathon van Rotterdam. De crosswedstrijden zijn voor mij een ideale manier om in vorm te raken. Het is conditioneel zwaar.”
Voor de andere crossen deed Anker in de ochtend nog een rondje van 100 kilometer op de fiets, voor de Gouweboscross doet hij dat niet. “Ik wil uitgerust aan de start komen, want ik wil er alles aan doen om op het podium te komen.”
Een cross door het bos, zoals de Gouweboscross, is een specialisme dat volgens Anker niet te vergelijken is met een weg- of baanwedstrijd. “In je ritme komen is er niet bij. Het is draaien, aanzetten en ook de veranderende ondergrond maakt het anders. Je moet kunnen doordouwen.” (Erik van Leeuwen)