September 2021: de eerste teams van ASW en Be Fair spelen voor een ‘volle bak’ hun bekerwedstrijd.
September 2021: de eerste teams van ASW en Be Fair spelen voor een ‘volle bak’ hun bekerwedstrijd.

‘We gaan pas juichen als alles weer mag’

Sport 355 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – Voetbalverenigingen Be Fair en ASW hanteren deze week weer het reguliere trainingsschema voor hun leden. De versoepelingen van de coronamaatregelen zijn positief ontvangen, maar zonder vreugdedansjes. “We gaan pas juichen als alles weer mag.”

Door Erik van Leeuwen

Rocco Geers, jeugdvoorzitter van Be Fair, zuchtte afgelopen weekend eens diep bij het inzien van de voorwaarden waaronder er de komende weken weer getraind en gevoetbald mag worden door zijn club. “Dat iedereen weer mag trainen is één kant van het verhaal, maar als club moet je aan allerlei regels en voorwaarden voldoen. Er wordt weer een enorm beroep gedaan op de flexibiliteit van de vrijwilligers. Persoonlijk word ik er best moe van. Mensen worden steeds opstandiger en je ziet dat ze steeds meer lak aan de regels krijgen. Ze zijn er klaar mee. Dat brengt extra druk mee voor de vrijwilligers. Wij moeten komende week ouders weer vertellen dat ze bij de training van hun kind niet welkom zijn.”

Daarom zegt Geers pas echt te gaan juichen als alle maatregelen van tafel zijn en het oude normaal op sportpark ’t Suyt terug is. “Het is pas compleet als er weer publiek langs de lijn mag en de kantine open kan. Eerder niet. We kunnen nu voetballen, dat is een beginnetje, maar de gezelligheid is nog niet terug.”

Nu voelen Geers en zijn medevrijwilligers zich politieagenten. “De kleedkamers mogen open, maar daar mag je alleen in met een QR-code. Om te handhaven hebben we een vrijwilliger voor elke kleedkamer nodig. In die kleedkamer moet je ook controleren of iedereen een mondkapje draagt. We hebben zestien kleedkamers. Dat is niet te doen.”

Zo kijkt ook ASW-voorzitter Gé Smakman ernaar. “We hebben besloten de kleedkamers op slot te houden en iedereen gevraagd in voetbalkleding naar de club te komen. De kantine houden we ook op slot. Hij mag officieel open voor eten en drinken afhalen, maar dat is een gedoe waarvan wij zeggen ‘dan maar even niet’.” Smakman is blij dat alle leden in elk geval weer kunnen trainen en dat er zaterdag onderling wedstrijden gespeeld kunnen worden. “Het wachten is op de volgende stap, dat het sein voor het spelen van competitiewedstrijden op groen wordt gezet. Ik hoop dat we begin februari weer in competitieverband kunnen voetballen. Wat mij betreft plakken we er een maandje aan vast dit seizoen.”

ASW heeft iets om naar uit te kijken, want in mei bestaat de club honderd jaar. “We zijn een fusieclub, maar je mag van de KNVB voor de jaartelling de oprichtingsdatum van de oudste club hanteren. In ons geval is dat VV Waddinxveen, dat in mei honderd jaar geleden is opgericht”, zegt Smakman.
ASW wil rond 22 mei een week vol festiviteiten houden. “Als het aan ons ligt coronavrij. Mensen binnen de club zijn al een tijdje bezig met de organisatie. Hoe meer er straks kan, hoe beter.”

Voor Geers is bij Be Fair spelen met publiek én een open kantine al reden voor een feestje. “We zijn tijdens corona blijven groeien. We hunkeren allemaal weer naar drukke zaterdagen en gezellige verenigingsdagen. Dat gevoel zijn we allemaal kwijt.”