Logo hartvanwaddinxveen.nl
Kimberley Rijsbergen in actie. (foto: Roald Arts)
Kimberley Rijsbergen in actie. (foto: Roald Arts)

Van laatste spaarcentjes trainen in Mexico

  •   keer gelezen   Sport

KITESURFEN
Waddinxveen – Kimberley Rijsbergen overwintert ook dit jaar in Mexico. In La Ventana, niet ver van de Californische kust, bereidt zij zich voor op het nieuwe kitesurfseizoen. “Mijn laatste spaarcentjes gaan er hier doorheen.”

Door Erik van Leeuwen

Rijsbergen kwam eind vorig jaar aan in La Ventana. Voor haar is de Mexicaanse kustplaats bekend terrein, want ook vorig jaar bracht zij er de wintermaanden door. Toen combineerde ze het trainen met werken, nu is het surfen wat de klok slaat. “De focus ligt volledig op het varen”, zegt ze vanuit een zonnig La Ventana, waar de temperatuur in deze periode van het jaar gemiddeld twintig graden is. “In de ochtend zit ik in de sportschool en doe aan krachttraining. In de middag ga ik het water op. De wind is hier vaak goed.”
Rijsbergen wil dit jaar veel trainingsuren maken. Ze wil de achterstand op de concurrentie goedmaken. “In verhouding trainde ik veel minder en om weer een stapje te zetten richting de wereldtop moet ik meer trainen.”

De Waddinxveense stapte een paar jaar geleden de wereld van het kitefoilsurfen binnen. Haar ontwikkeling en progressie zijn opmerkelijk. Ze plaatste zich voor het WK en eindigde daar als 23ste vrouw. “Ik heb meermaals bewezen dat ik meekan in de subtop, want ik ben in races zestiende en zeventiende geëindigd.” Om aansluiting met de top15 te krijgen moet ze nu ‘doorpakken’, weet Rijsbergen. Inmiddels is ze achter Annelies Lammerts de tweede Nederlandse op de wereldranglijst.

Een programma varen dat bij die ambities past is lastig, ervaart ze zelf. “Tickets, tripjes, inschrijfgeld voor wedstrijden, het is allemaal best duur. Ik zou graag een coach willen. Die heb ik ook op het oog – hij wil ook met mij aan de slag – maar ik kan hem niet betalen. Ik ben hier van mijn laatste spaarcentjes. Zoals ik de afgelopen jaren heb gedaan – weinig trainen, veel werk – kan niet als ik beter wil worden.”
Daarom is ze hard op zoek naar een sponsor die haar ondersteunt. “Voor wat hoort wat. Ik wil mij graag als tegenprestatie inzetten voor die sponsor. Ik ben op zoek naar een sponsor die met mij een team wil vormen.”

Ze is druk bezig om bedrijven te benaderen. Daarmee gaat ze ook in Mexico door.
In La Ventana geniet ze van de mooie omstandigheden. “Op nieuwjaarsdag was ik al om tien uur in de ochtend op het water. Ik had al een tijd niet gevaren, want bij de laatste wedstrijd in de worldseries was mijn schouder uit de kom geraakt. Ik hoop hier elke dag zeker drie uur op het water te kunnen zijn.”

Meer berichten