Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Jantien Cabout was tegen Dordrecht topscoorder. (tekst: Erik van Leeuwen, foto: archief)</p>

Jantien Cabout was tegen Dordrecht topscoorder. (tekst: Erik van Leeuwen, foto: archief)

De Gouwe nog steeds eerstedivisiewaardig

  •   keer gelezen   Sport

WATERPOLO
Waddinxveen – Er waren even twijfels hoe de coronaperiode zou zijn verteerd, maar de dames van De Gouwe hebben weinig aan kwaliteit ingeboet. Het team mag dan veertig-plus zijn, zaterdag werd tegen MNC Dordrecht de tweede overwinning op rij behaald in de competitie: 14-8.

Dus voert De Gouwe, met het uit de eredivisie gezakte ZPB uit Barendrecht, de ranglijst aan in de eerste divisie. “Het is wel even wennen”, zei Gillian van den Berg, winnaar Olympisch goud in 2008 in Peking, na de competitiestart. “Vorige week toen we bij BZ&PC in Bodegraven speelden, was het best lastig. Je bent toch een beetje zenuwachtig voor de eerste wedstrijd. Ja, ook op onze leeftijd. We wonnen, maar het was kantje boord.”

Zaterdag had het team, 40+ en vol ervaring op het hoogste niveau, weinig last van zenuwen. In de eerste periode stond het al 6-1. “We verwachtten een moeilijke pot”, reageerde Van den Berg, die onlangs op haar verjaardag vijftig kaarsjes mocht uitblazen. “De vorige keer dat we tegen Dordrecht speelden, hadden ze een jong en snel team. Blijkbaar voelden ze zich door ons overrompeld. Vanaf het tweede part was het een gelijkwaardige wedstrijd. We hebben de gehele wedstrijd geteerd op de in de eerste periode opgebouwde voorsprong.”

Het blijft bijzonder, een team oudgedienden, die op het één na hoogste niveau tegen veel jongere meiden succesvol hun potje spelen. “Onze insteek is natuurlijk heel anders dan vroeger. Toen telde alleen het winnen. Nu spelen we echt voor ons plezier. Om op dit niveau te blijven moeten we wel trainen.

De meeste trainen ook twee keer. Ikzelf ben er één keer, maar dat komt omdat ik mijn zoons ook training geef. Ik ben genoeg in het zwembad.”
In de wedstrijd tegen MNC Dordrecht moest Mirjam Pet-Overdam halverwege de wedstrijd de strijd staken. Ze had een scheur tussen haar middel- en ringvinger. Van den Berg: “Ze kreeg er een bal verkeerd op. Ik denk niet dat ze er zaterdag bij is.”

Er blijft genoeg kwaliteit over in het water. “Het niveau van de ploegen in de eerste divisie ligt dicht bij elkaar. Dat maakt deze competitie leuk. Niemand vindt het leuk om met 20-3 te winnen of te verliezen.” Van den Berg weet niet wanneer de houdbaarheidsdatum van haar als speler en haar teamgenoten is verstreken in de eerste divisie. “Als we het lachertje worden, moeten we lager gaan spelen. Bij ons is de vijfde periode ook heel belangrijk. Dat is sowieso het mooie aan Nederland, die hechte verenigingsstructuur.”

Van den Berg, die getrouwd is met een Italiaanse man, speelde als prof in Italië, maar toen ze Olympisch Goud had gewonnen, stopte ze in 2009. “Gezelligheidsteams kennen ze in Italië niet. Het is of topwaterpolo of niks.”

De heren van De Gouwe wonnen in de derde divisie ook hun tweede wedstrijd. In Zwijndrecht werd de ploeg van trainer Jan Middendorp geen strobreed in de weg gelegd door De Devel, dat met 10-19 klop kreeg.

Meer berichten