Logo hartvanwaddinxveen.nl
Waar het kon liepen de spelers van HCW die van Nieuwegein in de weg.
Waar het kon liepen de spelers van HCW die van Nieuwegein in de weg.

Scorebord is voor HCW even niet belangrijk

  •   keer gelezen   Sport

HOCKEY
Waddinxveen – De uitslagenmotor van de hockeybond gaf zondag en maandag een 9-0 overwinning van HC Waddinxveen op Nieuwegein aan, maar de rollen waren tóch echt omgedraaid. Ook in de tweede wedstrijd van de competitie maakte de jonge Waddinxveense ploeg kennis met de harde leerschool van de derde klasse: 0-9.

Door Erik van Leeuwen

Na twee duels staat HCW op nul punten én nog op nul doelpunten (19 tegen). Tegen Nieuwegein maakte de thuisploeg zich vlak voor tijd op voor de eerste strafcorner toen het besluit door de scheidsrechters werd herzien. Geen corner, maar een vrije slag voor Nieuwegein. “Ik had het die jongens gegund”, zei HCW-coach Paul van Laak na afloop. “Ze bleven keihard werken.”

De Amsterdammer stroopte al na dertig seconden de mouwen van zijn witte sweater op. Alsof het een (geheim) teken was aan zijn ploeg, die vanaf de eerste minuut een geweldig arbeidsethos liet zien. Het veel betere Nieuwegein werd waar mogelijk de voet dwars gezet. Dankzij de jonge doelman Luuk Nannings overleefde HCW de eerste aanvalsgolven, maar bij de derde strafcorner, in de derde minuut, was het toch raak: 0-1. 

Nieuwegein stoomde vervolgens in het tweede kwart door naar 4-0 om in het derde en vierde bedrijf de score verder op te voeren naar 9-0. HCW liet zich allesbehalve naar de slachtbanken leiden, zag ook Van Laak. “Iedereen kon zien dat Nieuwegein veel te goed is voor ons. Ze bleven ook de hele wedstrijd druk zetten. Deze ervaring nemen de jongens weer mee naar de volgende wedstrijd.”

Dan staat een mogelijk nog sterkere ploeg tegenover de Waddinxveense equipe, Castricum. “In deze afdeling zitten vijf teams waar we zeker geen kans tegen hebben. Zo lang je je daar op instelt is er niks aan de hand”, was de ontnuchterende reactie van Van Laak, die zich voorgenomen heeft van HCW een stabiele derdeklasser te maken. Het is een doel dat niet in één of twee seizoenen is gerealiseerd, weet hij zelf ook, maar wel de moeite waard omdat hij gelooft in de potentie van de huidige groep.

Daarom ook was hij geen voorstander van vrijwillige degradatie van HCW, dat de afgelopen seizoenen gered werd door corona. “Het is heel moeilijk om uit de vierde klasse te geraken. Ja, moeilijker dan in de derde klasse te blijven”, is zijn redenatie.

Degraderen is er sowieso niet bij dit seizoen, want doordat de poule is gereduceerd tot tien teams, zijn alle ploegen op voorhand al zeker van handhaving. 

“Een luxe”, meent Van Laak, die zich daarover dus geen zorg hoeft te maken en zich kan concentreren op de ontwikkeling van het team. Naast trainer is hij de eerste wedstrijden van het seizoen ook psycholoog, want nederlagen als 10-0 en 9-0 hakken er uiteindelijk in. “Dat moet natuurlijk geen seizoen duren”, realiseerde hij zich dan ook. “Maar het gaat ook geen seizoen duren. We krijgen ook tegenstanders waar we echt een kans tegen hebben. Alle teams zullen nu denken bij het zien van de uitslagen dat Waddinxveen er niks van kan. Laat ze ons maar onderschatten. Ik ben ervan overtuigd dat deze groep spelers het in zich heeft om steeds progressie te maken. Dat leidt tegen ploegen als Kraaien, Nieuwegein en Castricum niet tot punten, maar wel tegen andere teams. De ambitie is om voor de winterstop twee wedstrijden te winnen.”

Meer berichten