Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Met de jeugd trainde Invictus vorig jaar in de zomer buiten.</p>

Met de jeugd trainde Invictus vorig jaar in de zomer buiten.

(Foto: Erik van Leeuwen)

Invictus ziet eerste team wegvallen: ‘Dat doet pijn, dat mag je best weten’

  •   keer gelezen   Sport

BADMINTON
Waddinxveen – Badmintonclub Invictus voelt de impact van corona op alle fronten. Treuren over wat niet kan doet de club niet, wel denken aan wat wel mogelijk is. Zoals bootcamp-achtige oefeningen in de buitenlucht met een ‘badmintontwist’.

Erik van Leeuwen

Rick Luijendijk zou een gat in de lucht moeten springen. Hij is ‘gepromoveerd’ van het tweede naar het eerste team van Invictus. “Als iemand tien jaar geleden tegen mij gezegd had dat ik volgend seizoen in het hoogste team zou spelen, had ik diegene voor gek verklaard.” 

Helaas, zo geeft Luijendijk aan, is het een ‘natuurlijke’ promotie. Het eerste team, waarmee Invictus afgelopen seizoenen in de tweede divisie speelde - het op twee na hoogste niveau van Nederland - , is niet meer. Het afgelopen nauwelijks begonnen seizoen was het laatste van het uit zes spelers bestaande team. “Uit elkaar gevallen. Een deel is vertrokken, een deel is gestopt”, zegt Luijendijk, die ook lid is van de technische commissie van de club, met spijt in zijn stem.

Het wegvallen van de hoofdmacht is een gevoelige klap. “We hebben lang in de eerste divisie gespeeld en ook drie jaar in de eredivisie. We hebben hier in Waddinxveen de nationale toppers op bezoek gehad. Dat we ons topteam verliezen doet pijn, dat mag je best weten.”

Dat het vlaggenschip uit elkaar is gevallen vanwege corona beweert Luijendijk niet, maar volgens hem heeft het wel meegespeeld voor de teamleden hun toekomst elders te zoeken. “Laat ik zo zeggen: het hele gedoe rond corona heeft niet geholpen.”Omdat het tweede in de vijfde divisie speelde, komt het nieuwe eerste team komend seizoen drie klassen lager uit. “Het is onze ambitie om te promoveren naar de vierde divisie, maar de tweede divisie is dan nog steeds ver weg”, stelt Luijendijk.

Minder teams
Corona en het niet kunnen trainen in sporthal De Duikelaar eisen duidelijk hun tol. Dat is ook terug te zien in het aantal teams voor de nieuwe competitie, die hopelijk in september van start gaat. “We gaan bij de senioren van negen naar zeven teams. Bij de jeugd blijven we gelijk. Afgelopen week hebben we de concept-teamindelingen naar onze leden verstuurd. Volgende week moet de definitieve inschrijving bij de bond binnen zijn.”

Het is bepaald niet het gunstigste moment. Invictus heeft aspirant-leden weinig te bieden. Luijendijk: “We zijn geen sport die we even naar buiten kunnen verplaatsen. Het weer is nog te slecht. Buiten tegen een shuttle slaan heeft weinig zin, die waait alle kanten op.”

Airminton
Sinds een tijdje is er een revolutionaire shuttle op de markt: de airminton. Een in gewicht zwaardere shuttle met speciale aerodynamica. Het zou voor Invictus een deel van de oplossing kunnen zijn. Luijendijk: “We kijken naar de mogelijkheden. Vorig seizoen hebben we ook in de zomer getraind. Als het maar even kan, doen we dat nu ook. De leden snakken ernaar weer iets te kunnen doen.”

Een beginnetje is gemaakt. De liefhebbers kunnen conditietrainingen volgen. “Bootcamp-achtige oefeningen met een badmintontwist”, noemt Luijendijk dat. “Twist, omdat ze gericht zijn op badmintonslagen. Dat is goed na te bootsen. Laten we hopen dat we snel kunnen ontdekken of ze nut hebben gehad.”

Meer berichten