Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Be Fair-voorzitter Arie Boonstoppel en Gerard van Kampen van De Gouwe Smash.</p>

Be Fair-voorzitter Arie Boonstoppel en Gerard van Kampen van De Gouwe Smash.

(Foto: Erik van Leeuwen)

Tennisclubs trekken samen op: ‘Scherpe randjes van onderlinge strijd zijn eraf’

  •   keer gelezen   Sport

TENNIS
Waddinxveen – De drie tennisclubs trekken de komende periode de wijken in. TV Waddinxveen, Be Fair en De Gouwe Smash gaan samen promotie maken voor hun sport. “De tijd is rijp om de handen ineen te slaan.”

Erik van Leeuwen

Deze week start een promotiecampagne met als doel Waddinxveners naar één van de drie tennisparken te lokken. Het moment is niet toevallig gekozen. 1 april is de officiële startdatum van het tennisseizoen.

De clubs zien voor zichzelf in deze coronatijd ook een grote maatschappelijke rol. “Tennis is één van de weinige sporten die normaal beoefend kan worden”, zegt Gerard van Kampen, bestuurslid van De Gouwe Smash. “We hebben even met maximaal twee spelers tegelijk mogen tennissen, maar ondertussen kan er weer gedubbeld worden. De kantine is dicht, maar er is geen belemmering voor het sporten.”

De combinatie buitenlucht/kleine aantallen is in dit tijdperk van pandemie een voordeel. De drie clubs zagen hun ledental dan ook stijgen het afgelopen jaar. De Gouwe Smash steeg het hardst, maar die stijging kwam voor het overgrote deel voor rekening van het padeltennis. De club bouwde twee banen, waarop volop wordt gespeeld.

De besturen van de clubs realiseren zich dat samenwerking onontbeerlijk is om gezond en vitaal te blijven. Volgens Van Kampen hebben TV Waddinxveen, Be Fair en De Gouwe Smash de intentie om er dit keer ‘echt iets van te maken’. “We hebben in het verleden vaker afspraken gemaakt over een samenwerking, maar dat bleef bij woorden. Tot daden leidde het niet. Uiteindelijk kwam er niets van de grond en dat is jammer.”

Gezamenlijke vijand
Volgens Van Kampen en Arie Boonstoppel, voorzitter van Be Fair, hebben de drie clubs een gezamenlijke vijand: terugloop van het ledental. “Dat is een ontwikkeling die al een tijdje gaande is”, zegt Boonstoppel. Zijn club had in glorietijd duizend leden en een wachtlijst voor wie lid wilde worden. De jeugd stond te trappelen aan het hek om te spelen. “Wij hadden ooit samen 2300, 2400 leden”, zegt Van Kampen. Inmiddels staat de teller voor De Gouwe Smash op 341, voor TV Waddinxveen op ongeveer 400 en voor Be Fair op 600.”

“We verloren tot corona elk jaar iets. Er gingen net iets meer leden weg dan er binnenkwamen. Tien jaar op rij een klein beetje verliezen is ook veel”, aldus Van Kampen. “Als De Gouwe Smash hebben wij momenteel niet te klagen over aanwas van jeugd. Wat boven afvalt, komt er van onderaf bij.”

Boonstoppel: “Bij ons en bij TV Waddinxveen hebben we een grote middengroep. We zijn met ons ledenbestand aan het vergrijzen. Elk jaar worden we gemiddeld wat ouder.”

De promotiecampagne richt zich daarom niet alleen op de volwassen tennisser, maar ook vooral op de jeugd. “Ons algemeen belang is dat er meer jeugd moet tennissen”, meent Van Kampen. “De Gouwe Smash en Be Fair hebben al de nodige raakvlakken. Mike Hofmans is als tennisleraar zowel bij ons als bij Be Fair actief.”

Door samen op te trekken denken de clubs ook een sterkere gesprekspartner te zijn voor de gemeente. Boonstoppel: “Alleen zijn we een kleine speler, samen vertegenwoordigen we een grote groep van nu ruim 1300 leden.”

De clubs sluiten andere vormen van samenwerking in de toekomst niet uit, maar benadrukken dat zij hechten aan hun eigen identiteit. “Elke club heeft zijn eigen cultuur en die moeten we koesteren”, reageert Van Kampen. “Als club blijven we ook onze individuele acties doen”, vult Boonstoppel aan. “Dat we deze promotiecampagne samen lanceren is uniek. Wie weet wat daar nog meer uit voortkomt.”

Ze denken daarbij niet aan het organiseren van nieuwe toernooien. Boonstoppel: “We organiseren voor de jeugd al een groot aantal jaren het Waddinxveens kampioenschap. De open toernooien zijn al een soort verkapte Waddinxveense kampioenschappen, met een grote inbreng van alle Waddinxveense clubs.”

Scherpe randjes
Doel van de samenwerking is niet een fusie, benadrukken Van Kampen en Boonstoppel. “Dat is ver weg.” Toch sluiten zij dat in de toekomst niet uit. “Je moet als bestuur met verstand naar zaken kijken, maar een fusie is niet aan de orde”, stelt Van Kampen. “Daarmee zeg ik niet dat dat nooit gaat gebeuren. De scherpe randjes van de onderlinge strijd zijn er vanaf. Misschien dat dat bij de harde kern nog leeft, maar bij het merendeel niet meer.”

Van Kampen, Boonstoppel en TV Waddinxveen-voorzitter David Purmer beschouwen het als hun opdracht het Waddinxveense tennis in gezonde staat de toekomst in te leiden. 

“We hebben een mooi instrument in handen: een prachtige sport die zeven dagen in de week van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat gespeeld kan worden”, zegt Boonstoppel. “We hopen een graantje mee te pikken van de groei van Waddinxveen. Triangel is een wingebied. Bewegen is goed en bij ons kan dat dicht bij huis en in een gezellige omgeving.”

Meer berichten