De selectie van TOOS in mei in actie op de parkeerplaats bij TOOS Plaza.
De selectie van TOOS in mei in actie op de parkeerplaats bij TOOS Plaza. Foto: archief

Corona vraagt grote flexibiliteit van Toos

Sport 225 keer gelezen

TURNEN
Waddinxveen – Het honderdste jaar in het clubbestaan heeft Toos nog weinig goeds gebracht. De turn- en gymvereniging probeert de energie in de club te behouden, maar dat is lastig met een gesloten Toos Plaza. De schade is nu al groot. “We hebben onderweg al veel leden verloren.”

Met de deur van Toos Plaza op slot is Toos voor de trainingen aangewezen op de buitenlucht. De parkeerplaats naast het clubgebouw en de landijsbaan worden, net als in mei, ingezet als tijdelijke gym- en turnlocaties. Maar waar in mei het weer meewerkte, is datzelfde weer nu onstuimig. “We zitten ook veel vroeger in het jaar. De kans op wind en regen is daardoor groter”, zegt coördinator Willem Jan Kerkhoven. Bij mooi weer gaan de toestellen naar buiten, maar vaak ook is dat niet mogelijk. “Regent het, dan worden de toestellen te glad en is het te gevaarlijk.”

In dat geval wordt er volgens Kerkhoven snel ‘geschakeld’ door de trainers van de diverse groepen. “Een uur voor de training is duidelijk wat en hoe we gaan trainen. We maken gebruik van onze groepsapps. Als het buiten niet kan, gaan we over tot online-lessen. Het is de enige manier om nog samen iets te doen.”

Kerkhoven stelt dat zijn club niet veel anders kan. “Deze situatie vraagt om een grote mate van creativiteit en flexibiliteit. Dat zit inmiddels in ons systeem. Ideaal is het niet, maar voor ons geldt net als de andere beoefenaars van de binnensport, dat we de tijd moeten uitzitten. Het is wachten tot Toos Plaza weer open mag.”

Ondertussen krimpt de club. “Helaas wel”, zegt Kerkhoven. “We hebben onderweg de nodige leden verloren. Die terugkrijgen zal moeilijk worden. Ik verwacht niet dat ze meteen weer lid worden als we weer normaal kunnen sporten. Voor de financiën is het ook funest. We zullen acties moeten opzetten om nieuwe leden te werven. Dat heeft nu geen zin, want kennismaken met de club geeft nu geen goed beeld van hoe het is.”