De klok tikt weg voor wielerronde
Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>De laatste ronde in Waddinxveen, in april 2019.</p>

De laatste ronde in Waddinxveen, in april 2019.

(Foto: Erik van Leeuwen)

De klok tikt weg voor wielerronde

  •   keer gelezen   Sport

WIELRENNEN
Waddinxveen – De organisatie van de Waddinxveense wielerronde heeft de hoop dat dit jaar alsnog de 26ste editie kan worden verreden nog niet opgegeven. “Desnoods rijden we ‘m in september”, zegt Hans Moons, de voorzitter van het wielercomité.

Erik van Leeuwen

Moons en zijn team vrijwilligers hadden al een streep gezet door de oorspronkelijke datum op 5 april. Traditiegetrouw wordt de ronde op tweede paasdag verreden en die viel dit jaar vroeg. Al begin dit jaar bleek dat onhaalbaar. Nu de coronamaatregelen door het kabinet voor enkele weken zijn verlengd, schuift een nieuwe datum steeds verder op.

“We zitten nog steeds op de lijn dat hij door moet gaan”, zegt Hans Moons. “Als de maatregelen van tafel zijn, hebben we zo’n drie maanden voorbereidingstijd nodig. In twee maanden kan alles geregeld zijn, want het is niet voor de eerste keer dat we de ronde organiseren, maar het duurt ook nog zes weken om een vergunning bij de gemeente aan te vragen.”

Moons zegt dat alle wielrenners snakken naar een wedstrijd. Hij zelf ook. Als trainer van de nieuwelingen en junioren van de Goudse wielrenclub Excelsior ziet hij hoe wielertalenten onder de strenge maatregelen lijden. “We hebben een tijdlang niet kunnen trainen op ons parcours en afgelopen week was het probleem dat overal plassen lagen vanwege de dooi.”

“Ik vind het echt erg dat vooral die jongelui niet in wedstrijdverband kunnen fietsen. Er zitten grote talenten bij, maar die kunnen nu niet doorontwikkelen. Als alternatief trainen we op de openbare weg. Tweeënhalf uur in de week, maar dat vervangt een wedstrijd niet.” Hij had afgelopen week contact met een medewerker van de gemeente. “Die kon ook niets zeggen over eventuele versoepeling. Het is geduld oefenen.”

Moons wil nu echter nog niet definitief een streep zetten door de ronde van 2021. “De kans neemt wel steeds af, maar zolang de kans er is, laten we die open. We hebben vorig jaar ook al niet kunnen rijden.”

Zorgen voor later
Mocht het land open gaan dan wordt het dringen met wedstrijden, realiseert Moons zich ook. “Iedere organisator zal proberen zijn wedstrijd ertussen te krijgen.” Maar hij deinst niet terug: “Het zijn zorgen voor later. Kom maar op, ik heb ze graag, want dat betekent dat we weer iets kunnen doen.”

De Waddinxvener heeft zelf een voorkeur voor een wedstrijd net voor de zomervakantie. “In de zomervakantie moet je niet zitten. Net ervoor is ideaal. Ik ben nooit een voorstander geweest van een ronde in september. Normaal gesproken is het wielerpeloton er dan klaar mee. Dat scheelt veel coureurs aan het vertrek, misschien wel veertig procent. Hoe dat dit jaar wordt als de eerste wedstrijden pas in juni en juli zijn weet ik niet. Ik kan me voorstellen dat er meer animo is om te starten. Voorlopig heeft het nog geen zin om er aan te denken.”

Moons was vorig jaar zijn nopjes met de omloop die voor het eerst rond nieuwbouwwijk Triangel gereden zou worden. Deze omloop is bijna twee keer zo lang als het rondje van 2019. “Ik kijk er met smart naar uit en met mij veel wielerfans. Het is een prachtige omloop.”

Meer berichten