Sinds 1999 met TOOS Plaza een vaste stek
Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Op de foto met de hele club in 1951, het jaar dat TOOS dertig jaar werd.</p>

Op de foto met de hele club in 1951, het jaar dat TOOS dertig jaar werd.

(Foto: TOOS)

Sinds 1999 met TOOS Plaza een vaste stek

  •   keer gelezen   Sport

GYMNASTIEK
Waddinxveen – TOOS heeft lang geen vaste stek gehad in Waddinxveen. Bijna tachtig jaar leidde de club een zwervend bestaan langs gymzalen, totdat TOOS Plaza kwam.

TOOS heeft in de beginjaren tot de oorlogsjaren in veel accommodaties lessen gegeven. Noemenswaardig zijn voor de beginperiode de toenmalige school-B (voormalige Theo Thijssenschool), de Kurkwarenfabriek naast het voormalige NKF-terrein, de boerenschuur bij boer Brouwer aan het Noordeinde, de Oude School van ‘t Dorp, een leeg lokaal van School-A en in het gymlokaal van de Theo Thijssenschool.

In de oorlog turnde TOOS aan de Nesse en in de Houtzagerij. Na de oorlog werd de accommodatie langzaam maar zeker verbeterd. Er werd geturnd in de Theo Thijssenschool, de Jan Ligthartschool en in de zaal aan het Koningin Wilhelminaplein.

Eind 1999 streek TOOS neer aan de Staringlaan, waar het eigen onderkomen werd omgedoopt tot TOOS Plaza. Na diverse jaren van onderzoek naar haalbaarheid en acties om geld bijeen te krijgen om te komen tot aankoop van de Staringlaan werd een stichting opgericht. Deze stichting regelt het beheer van TOOS Plaza.

Het klein-onderhoud in het clubonderkomen wordt door vrijwilligers gedaan. In TOOS Plaza is er voor alle leeftijden, vanaf de peuters van 1 jaar tot en met de 60- en zelfs 70-plusser, de mogelijkheid om actief te bewegen, onder andere ouder- en kindgym, baltiek, gymnastiek, jazz, aerobic, turnen, acrogym, jazztiek en springen.

Sportvrouw
De bekendste Toos-turner is Verona van de Leur. Ze begon bij TOOS en verkaste na haar basisopleiding naar Pro Patria Zoetermeer, waar ze zich ontwikkelde tot internationaal sporter. Van de Leur werd vier keer Nederlands kampioen op de meerkamp. In 2001 werd ze met de Nederlandse ploeg vijfde op het WK in Gent. In 2002 pakte ze op het EK in Griekenland vijf medailles.

Op het WK in Hongarije won ze zilver op de vloer. In de wereldbekerfinale van dat jaar veroverde ze goud op dit onderdeel. Door haar goede prestaties werd ze gekozen tot Sportvrouw van het jaar.

Meer berichten