‘Oude dame’ TOOS moeder aller sporten
Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Oprichters Bontenbal en Alblas kregen bij het 50-jarig bestaan in 1971 een onderscheiding.</p>

Oprichters Bontenbal en Alblas kregen bij het 50-jarig bestaan in 1971 een onderscheiding.

(Foto: TOOS)

‘Oude dame’ TOOS moeder aller sporten

  •   keer gelezen   Sport

GYMNASTIEK
Waddinxveen - Dans- en turnvereniging TOOS bestaat maandag 25 januari 100 jaar. De Waddinxveense club is de moeder aller sporten in Waddinxveen, want het stond aan de basis van basketbalclub Flyers, korfbalvereniging Korbis en badmintonclub Aeolus.

De viering van het honderdjarig bestaan vindt maandag in stilte plaats. Als het al door leden wordt gevierd, dan is dat in petit-comité in eigen huis. De huidige coronatijd maakt de viering onmogelijk. Een paar maanden geleden besloot de jubileumcommissie alle activiteiten in verband met het eeuwfeest te schrappen. “Zodra we van corona zijn verlost, starten we alles weer op”, zegt Sandra van der Sluis, die al jarenlang vrijwilliger en lid van de jubileumcommissie is. 

De plannen waren al in een vergevorderd stadium. Het programma zag er met TOOS Got Talent, een Ladies Night, een reünie voor (oud-)leden en een aantal jubileumshows in De Dreef ‘gelikt’ uit. Het is volgens Van der Sluis een kwestie van draaiboeken uit de kast halen als het sein ‘groen’ wordt gegeven.

Voor Van der Sluis is de viering van het eeuwfeest het eindpunt van haar carrière als TOOS-vrijwilliger. Ze zorgde jarenlang voor het uitgeven van het clubblad TOOS Varia. “TOOS is gezegend met heel veel vrijwilligers. Dat is wat deze club tekent. Ik ben er ingerold door mijn zoon Niels, die jarenlang is de herenselectie zat. Twee jaar geleden is hij gestopt. Ik heb gezegd dat ik nog tot het jubileum zou blijven, niet wetende dat corona kwam. Mijn afscheid wordt dus waarschijnlijk het 101-jarig bestaan.”

De heren Alblas en Bontenbal namen het initiatief tot de oprichting. In 1921 meldden zij in hotel De Unie de eerste 64 mannelijke leden aan voor de gymnastiek- en atletiekvereniging Ter Ontwikkeling Onze Spieren. Het doel was een vereniging op algemene grondslag, waarbij ieders mening en idealen werden gerespecteerd. Dat doel wordt nog steeds ‘jong’ gehouden bij het huidige TOOS, dat zich graag Tijdloos Opwindend Ontspannend Sportief noemt.

1500 leden
Binnen één jaar groeide de vereniging uit tot 130 leden. In 1939 startte TOOS met de onderlinge wedstrijden die tot op de dag van vandaag gehouden worden. TOOS groeide zoals Waddinxveen groeide. De ledenstand van 1922 (circa 130) ontwikkelde zich tot het aantal van zo’n honderd leden nu. Het hoogtepunt lag in de jaren tachtig met bijna 1500 leden.

Ook in de oorlogsjaren draaide de vereniging door. De contributie werd verlaagd en er werden meer vrijwilligers geworven, zodat zoveel mogelijk leden konden blijven sporten. Toon Pille, de Waddinxveense verzetsman, was ook lid.

Geen club speelde zo’n belangrijke rol in de sport voor Waddinxveen als TOOS. Behalve atletiek, dat van 1924 tot 1930 een vast onderdeel was, had TOOS ook andere sporten onder zijn hoede. In de tijd van multisportvereniging werden de sporten basketbal, korfbal en badminton onder de vlag van TOOS beoefend. Deze takken gingen zelfstandig verder als Flyers (nu Bouncers Basketbal), Korbis en Aeolus, dat fuseerde tot het huidige BC Invictus.

TOOS ontwikkelde verder als gym- en dansvereniging met diverse takken. De jongste tak, twirlafdeling Illusion, groeit en bloeit sinds 10 jaar. Van der Sluis zegt over de ‘typisch familievereniging’. “Fijne club, fijne mensen.”

Meer berichten