Korbis-jeugd oefent in ‘spookdecor’
Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Korbis kijkt goed welke teams aan elkaar gekoppeld kunnen worden.</p>

Korbis kijkt goed welke teams aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

(Foto: Erik van Leeuwen)

Korbis-jeugd oefent in ‘spookdecor’

  •   keer gelezen   Sport

KORFBAL
Waddinxveen – Met alleen maar spelers, een scheidsrechter en een verdwaalde coach in de zaal trapten de jeugdteams van korfbalvereniging Korbis zaterdag het zaalseizoen af. Voorlopig staan slechts onderlinge wedstrijden op het menu. “Het is nog altijd beter dan niets.”

Erik van Leeuwen

“Ik moet er nog steeds aan wennen”, zegt Benjamin Visser, voorzitter van de jeugdcommissie, bij het aanschouwen van een compleet lege tribune. “Er zit niemand en dan is de tribune opeens heel erg groot. Het oogt allemaal heel surrealistisch.”

De oud-speler van Korbis 1, die dit seizoen bewust een stapje terugdeed en nu speler is van het tweede, weet als geen ander hoe het in De Dreef kon ‘spoken’ bij thuiswedstrijden van de hoofdmacht. Goed gevulde tribunes zorgden voor extra steun.

De B1- en B2-junioren, die de laatste oefenwedstrijd van de dag spelen, moeten hun motivatie vooral uit zichzelf halen. Op twee ijsberende coaches langs de kant na, zijn er geen toeschouwers. Dat lijkt de spelers echter weinig te deren. Beide teams hebben weinig last van het spookdecor, willen vooral winnen en ogen bloedfanatiek.

“Vandaag zou eigenlijk de zaalcompetitie beginnen”, vertelt Visser, die bij de clash van de ‘B’ als scheidsrechter optreedt. “We proberen het zo normaal mogelijk te houden voor alle jeugdspelers. Dat wil zeggen twee trainingen in de week en op zaterdag een wedstrijd. De komende weken spelen we oefenwedstrijden. Trainen is leuk, maar wedstrijden spelen is nog leuker, vinden de meesten.”

De jeugdafdeling maakte de afgelopen jaren een groeispurt. “Elk jaar groeien we, vooraf bij de jongste jeugd.” Acht E-teams zijn het bewijs dat Korbis ‘hot’ is. “We zetten die lijn graag door”, zegt Visser.

Nieuwe leden
De club kon ook in coronatijd nieuwe leden verwelkomen, maar veel minder dan de trend van afgelopen jaren. “We halen veel nieuwe kinderen binnen door het schoolkorfbaltoernooi dat we altijd in mei organiseren. Afgelopen jaar hebben we dat door de lockdown niet kunnen doen. Dat voelen we meteen. Daarom willen we komend jaar wel heel graag dat toernooi houden.”

Visser en de jeugdcommissie zitten vol ideeën om de jeugd tot eind van dit jaar bezig te houden. In december staat Glow in the Dark-Korfbal op de rol, met verlichte korven, ballen en shirts. Onderlinge oefenwedstrijden zijn leuk, maar beperkt houdbaar, denkt ook Visser. 

“We willen wedstrijden met grote uitslagen voorkomen. Daarom kijken we goed welke teams aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Bij de jongste jeugd is dat makkelijker dan in de bovenbouw. In de B hebben we nog vier teams, maar in de A maar één. Helaas hebben we daar één team aan het begin van het seizoen moeten terugtrekken. De A1 speelt zaterdag tegen de B1. Tegen senioren, wat normaal een optie zou zijn, kunnen ze niet oefenen vanwege de beperkingen. We hopen dat de maatregelen in december zo versoepeld worden dat we kunnen spelen tegen ploegen uit de regio.”

Vooralsnog is er geen zicht op de start van de zaalcompetitie. “De bond heeft wel een routekaart gemaakt waarop per week staat vermeld hoe de competitie wordt als we weer mogen spelen. Half januari is het kantelpunt voor een hele of halve competitie. Tot die tijd spelen we met de jeugd door.”

Meer berichten