Toen schaken in het Anne Frank Centrum nog mocht.
Toen schaken in het Anne Frank Centrum nog mocht. Foto: archief

WSV-Internos gaat als alternatief aan digitale schaakbord

Sport 237 keer gelezen

SCHAKEN
Waddinxveen - “Het is even iets anders, maar het blijft schaken en geeft toch een beetje het clubgevoel.” Nu het voor schaakvereniging WSV-Internos onmogelijk is om fysiek bij elkaar te komen, is uit nood een internetcompetitie opgezet. “Het is een mooi alternatief”, aldus Bert van der Knaap.

Door Erik van Leeuwen

De voorzitter van de jonge fusieclub betrapt zichzelf ‘online’ op een snel foutje. “Daar schijnen ook grootmeesters last van te hebben. Ik las vorige week een artikel dat ook zij online zetten doen die ze normaal met een tegenstander van vlees en bloed tegenover zich niet zouden doen. Ik vermoed dat het met concentratie te maken heeft.”

Ongeveer een maand geleden nam Van der Knaap met het bestuur het besluit om de vaste clubavonden in het Anne Frank Centrum op te schorten.

“Er lagen twee redenen aan dat besluit ten grondslag”, zegt Van der Knaap. “De eerste was praktisch van aard. De horeca ging dicht, waardoor er in de zaal geen voorzieningen meer waren. De belangrijkste reden was echter dat het risico op besmetting groter werd. De gezondheid van onze leden staat voorop. We mochten onder strenge voorwaarden nog wel doorgaan met schaken, maar wij wilden niet het randje van de mogelijkheden opzoeken. De bezetting op de avonden was nog heel aardig, maar gezondheid stel je niet in de waagschaal.”

Animo
WSV-Internos besloot direct een internetcompetitie te starten. Daar bleek genoeg animo voor. “We zijn inmiddels een week of drie bezig. We hebben een A-poule met acht en een B-poule met zeven spelers. We willen ook met promotie en degradatie gaan werken. In eerste instantie spelen we een halve competitie, maar het kan zomaar uitdraaien op een hele competitie. Het ziet er namelijk niet naar uit dat deze pandemie snel voorbij is.”

WSV-Internos probeert het clubgevoel vast te houden. “Daarom spelen we op een vaste avond. We zitten alleen niet in de zaal, maar thuis achter de computer. We beginnen ook om 20.00 uur. De partijen hebben een lengte van zestig minuten per persoon. Tussen 21.30 en 22.00 uur zijn alle partijen klaar. Het is anders dan dat je tegenover iemand zit, maar gegeven de omstandigheden is het een mooi alternatief. We houden van het spelletje. Een derde van de leden doet mee. Zodra het weer kan, starten we het fysieke schaken weer op. Een groot aantal leden schaakt vanwege het sociale aspect. Voor hen hoeft die internetcompetitie niet. Zij wachten op het moment dat wij weer echt gaan schaken.”