Het wedstrijdschema van Tosca de Wit is voorlopig nog leeg.
Het wedstrijdschema van Tosca de Wit is voorlopig nog leeg. Foto: archieffoto

Langlaufer Tosca de Wit pas in 2021 weer in actie

Sport 407 keer gelezen

LANGLAUFEN
Waddinxveen – Tosca de Wit heeft voor het langlaufseizoen haar hoop gevestigd op volgend jaar. Tot en met december zijn alle wedstrijden geschrapt. “Ik train volop, maar weet niet waarvoor.”

De Wit was in oktober nog een dag of tien in Oostenrijk. In Ramsau genoot zij van de goede sneeuw en de buitenlucht. “Dat was net voordat de tweede coronagolf kwam. We doen het elk jaar, een week of twee even de sneeuw voelen, afhankelijk van de omstandigheden.”

Normaal gesproken doet De Wit (27) altijd mee aan een tweetal wedstrijden voor de jaarwisseling; een in Oostenrijk en een in Italië. “Beide wedstrijden zijn echter geschrapt en verzet naar volgend jaar in de hoop dat ze dan wel gehouden kunnen worden.”

Het Nederlands kampioenschap is normaliter het grote doel van de Waddinxveense, maar dat doel is er dit seizoen in elk geval niet. De nationale bond heeft besloten het NK, dat altijd in Oostenrijk wordt gehouden, dit jaar helemaal niet te houden.

Onzeker
Het betekent dat De Wit een jaartje langer kampioen blijft op de 10 kilometer klassiek en 25 kilometer vrije stijl. Een schrale troost: “Het is allemaal onzeker wat wel of niet doorgaat. Ik hoop toch nog een paar keer naar de sneeuw te kunnen. De kans bestaat dat er geen wedstrijd wordt gehouden. Vorig seizoen hadden we het geluk dat corona pas in maart ging spelen. De laatste wedstrijd was net geweest. Nu ziet het er slecht uit.”

De Wit kan zich in Nederland goed voorbereiden. “Ik kan hier alles doen. Ik heb weinig nodig voor mijn training, ik sta buiten en kan gaan trainen: rolski, fietsen en hardlopen. Zodra er wedstrijden zijn kan ik vakantiedagen opnemen. Dan moeten Nederland en Oostenrijk wel weer op geel staan. Op dit moment weet ik niet of ik Oostenrijk of Italië in mag en welke eisen de internationale bond stelt.”