Mark van den Brink op de bank als trainer van IJsselvogels 1.
Mark van den Brink op de bank als trainer van IJsselvogels 1. Foto: Erik van Leeuwen

Lang huwelijk tussen trainer Van den Brink en IJsselvogels

Sport 530 keer gelezen

KORFBAL
Waddinxveen – Trainer Mark van den Brink en korfbalvereniging IJsselvogels gaan voor een lang huwelijk met elkaar. De Waddinxvener, die nog een contract als hoofdtrainer heeft tot de zomer van 2021, tekent binnenkort een contract voor nog eens vier seizoenen. Opvallend: de eerste twee seizoenen daarvan staat hij zijn plaats af aan zijn huidige assistent Berry Glissenaar.

Erik van Leeuwen

Van den Brink, die in de zomer van 2019 bij IJsselvogels als hoofdtrainer begon en nu bezig is aan zijn tweede seizoen, maakt volgend jaar in augustus plaats voor Berry Glissenaar, de huidige trainer van het tweede team. 

De Waddinxvener blijft echter behouden voor IJsselvogels en gaat zich vanaf medio 2021 ontfermen over de talentvolle A-jeugd van de Moordrechtenaren. Na twee seizoenen keert hij als hoofdtrainer terug op de bank. “Het is best wel een opvallende constructie”, zegt Van den Brink. 

“Ik heb ‘m ook een paar keer moeten uitleggen aan familie en vrienden. Die vroegen zich terecht af waar ik mee bezig was. Ik heb altijd laten doorschemeren dat ik buiten mijn cluppie Korbis geen jeugd ga trainen. Het was ook helemaal mijn intentie niet, maar IJsselvogels kwam met het voorstel. Ik heb daar goed over nagedacht en uiteindelijk ja gezegd.”

Dat heeft volgens Van den Brink alles te maken met de ambitieuze plannen die IJsselvogels in het project ‘IJsselvleugels’ heeft. De club wil in 2025 weer een stabiele eersteklasser zijn. “De uitvoering van dat plan krijgt steeds meer handen en voeten”, zegt Van den Brink. “Het is best ongewoon dat je bij clubs dit soort vergezichten ziet. Vaak overheerst alleen de kortetermijngedachte. Bij IJsselvogels willen ze echt werk maken van dit meerjarenplan.”

Dat Van den Brink door de club werd gevraagd om de A1 van IJsselvogels onder zijn hoede te nemen, is wel logisch volgens hem. “Dat is een zeer talentvolle lichting, die in de toekomst het niveau van het huidige eerste kan opstuwen. Zonder nieuwe talenten wordt het heel lastig voor het huidige eerste team om eersteklasser te worden.”

Compleet plaatje
De terugkomgarantie - dat hij medio 2023 weer hoofdtrainer is van IJsselvogels 1 - was belangrijk voor Van den Brink. “Daardoor werd het makkelijker om ja te zeggen. Het is ook het complete plaatje, de visie en de mensen eromheen, dat mij aanspreekt en overtuigd heeft.”

Daarom kan ook Berry Glissenaar (45) zich prima vinden in de constructie. De huidige trainer van het tweede team voelt een korfbalklik met Van den Brink, met wie hij nauw samenwerkt. “We denken vrijwel hetzelfde over het spel. Ik ben heel blij dat hij en ook Peter Berlijn, die nu de A-jeugd doet en het volgende seizoen het tweede gaat trainen, blijven. We hebben alle drie het gevoel dat we iets moois kunnen neerzetten.”

Zijn eigen ‘opdracht’ is IJsselvogels, dat in de zaal en op het veld tweedeklasser is, weer wat dichter bij de eerste klasse te brengen. “Ik heb het voordeel dat ik alle spelers ken. Van het eerste, tweede, maar ook van de A-, B- en C-jeugd.”