Door de coronacrisis is de liefde voor tennis, én padeltennis, sterk toegenomen, weten ze bij De Gouwe Smash.
Door de coronacrisis is de liefde voor tennis, én padeltennis, sterk toegenomen, weten ze bij De Gouwe Smash. Foto: archieffoto

Tennisclubs in de lift dankzij... corona

Sport 244 keer gelezen

TENNIS
Waddinxveen - Waar de meeste sportclubs in coronatijd het ledenbestand zien afnemen, zitten de tennisclubs in Waddinxveen in de lift. Be Fair, de Gouwe Smash en TV De Woerd konden sinds het begin van dit jaar samen al 250 nieuwe leden begroeten. “Het is weer eens iets anders dan een jaarlijkse afname.”

Door Erik van Leeuwen

Een rondje langs de drie clubs laat ongeveer eenzelfde beeld zien. Be Fair, De Gouwe Smash en TV Waddinxveen konden alle drie fikse ledenstijgingen noteren. Bij De Gouwe Smash, de kleinste tennisclub in Waddinxveen, was de toename het grootst. 

Sinds het begin van de coronacrisis scoorde de vereniging een plus van honderdtien leden. “We zijn van 240 naar 350 leden gegaan, dat is een stijging van meer dan veertig procent”, reageert Gerard van Kampen, die ook een kanttekening wil plaatsen. 

“De stijging is voor een groot deel toe te schrijven aan de nieuwe vorm van tennis die we aanbieden, padeltennis. We hebben begin dit jaar twee banen geopend. We zijn in korte tijd van nul naar tachtig leden gegaan. We hadden wel verwacht dat padel populair zou zijn, maar door de coronacrisis is die populariteit verder aangewakkerd.” Maar De Gouwe Smash kreeg ook veel nieuwe tennissers. “Dertig, waarvan 21 jeugdleden”, aldus Van Kampen.

Bij TV Be Fair schoot het ledental door de grens van zeshonderd heen. “We hadden begin van dit jaar nog 570 leden, inmiddels zijn dat er ongeveer 650”, vertelt voorzitter Arie Boonstoppel. “We hebben de afgelopen maanden allerlei acties gehouden en veel reclame gemaakt. Onze zomerchallenge heeft veel nieuwe leden opgeleverd, de campagne ‘kom tennissen met je kennissen’ ook.”

Ook bij TV Waddinxveen zagen ze veel nieuwe leden komen. De club groeide naar 430 leden. “Ook wij hebben een zomerchallenge georganiseerd. Wij merken dat veel nieuwe leden een andere sport bedrijven”, zegt woordvoerder Claudia Esveldt van de club.

‘Het is lastiger een band met nieuwe leden op te bouwen’

Dat voedt het vermoeden dat veel nieuwe leden actieve sporters zijn die op zoek zijn naar beweging. “Dat klinkt wel logisch. Voor team- en contactsporten is het nu een lastige tijd. Tennis ondervindt relatief gezien weinig hinder van corona. Je kunt gewoon je partijtje blijven spelen. Ook nu nog, want je mag zowel een single als een dubbel spelen, als je maar genoeg afstand houdt.”

“De kantine is dicht, dat is wel een nadeel”, vervolgt Boonstoppel. “Het is lastiger een band met je nieuwe leden op te bouwen. Er kan vrij gespeeld worden, maar andere activiteiten liggen stil. Daarom bieden wij in overleg met onze tennistrainers allerlei programma’s aan: lessen voor beginners, gevorderden en met thema’s.”

Ruimte voor nieuwe leden is er genoeg, want de drie Waddinxveense clubs zitten qua banen ruim in hun jasje. “Het is weer eens iets anders dan een kleine afname elk jaar. De afgelopen tien jaar kreeg je er twintig bij en gingen er dertig leden af”, zegt Van Kampen, die echter niet te vroeg wil juichen.

“Leden werven is makkelijker dan leden behouden. De kans bestaat dat ze snel weer opzeggen. We moeten ons als clubs zeker niet rijk rekenen en denken dat er weer vette jaren op komst zijn. Ik moet eerst nog zien of al die tijdelijke leden ook daadwerkelijk lid blijven als corona de deur uit is.”