Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>De jeugd van Korbis mag nog wel blijven trainen. </p>

De jeugd van Korbis mag nog wel blijven trainen.

(Foto: )

Opnieuw puzzelen voor verenigingen

  •   keer gelezen   Sport

SPORT
Waddinxveen – Het setje aan nieuwe maatregelen van het kabinet dwingt de sportclubs in Waddinxveen opnieuw naar de tekentafel. De competitie is stop gelegd, de jeugd mag zonder voorwaarden blijven trainen, maar voor de contactsporten is het voor senioren een stuk lastiger. “Het is ingewikkelder geworden.”

Door Erik van Leeuwen

Op het hoofdveld van Be Fair spelen de meisjes onder elf en de meisjes onder dertien van de Waddinxveense voetbalclub zaterdag al een onderlinge wedstrijd. Dat is toegestaan, dus grijpt meisjescoördinator Marleen van Elven meteen de kans. “Komende zaterdag spelen de MO17-2 en de MO15-1 tegen elkaar. Zo proberen we ze toch een beetje fit en in het wedstrijdritme te houden.”

Voorzitter Piet Coevert is zaterdag één van de toezichthouders op sportpark ’t Suyt. “We willen die jongelui wel bezig houden, nu er geen competitie is. Na de vakantie willen we zo veel mogelijk het normale trainingsschema volgen. Het is belangrijk dat je de verenigingsband stevig houdt.”

Bij korfbalvereniging Korbis zijn ze druk bezig om een goed plan te maken als de club straks de zaal in gaat. “We zitten net in de fase van wisseling van veld naar zaal. Dat is aan de ene kant lastig, maar aan de andere kant komt het ook goed uit”, reageert voorzitter Peter Sliedrecht. “We hebben nu de tijd om even goed na te denken hoe we het gaan doen.”

Het grote verschil met de eerste lockdown in maart, toen alle sport op slot ging, is dat er nu wel meer mag. De jeugd kan vrij trainen. “Dat zal straks het probleem ook niet zijn”, weet Sliedrecht. “Veel lastiger zijn de senioren. Er mag getraind worden in groepjes van maximaal vier personen. De vraag is of dat werkbaar is, maar ook veilig. Tussen die vier moet wel steeds anderhalve meter afstand zijn. Hoe handhaaf je dat als club?”

Ingewikkelder
Ook volleybalvereniging Timios worstelt ermee. “Het is een stuk ingewikkelder dan eerst”, meent voorzitter Michael van Maaren. “Voor de achttien-plus volleyballer is er op één veld maar plaats voor vier spelers. Dat betekent speltechnisch een probleem, maar ook logistiek een grote uitdaging.”

Timios telt zo’n twaalf seniorenteams. “Voordat we de boel overhoop zijn gaan gooien, hebben we eerst een snelle enquête onder alle spelers gedaan via de groepsapp. Daar kwam uit dat ongeveer de helft het wel zag zitten om ook te trainen met de nieuwe maatregelen. Aan de hand daarvan gaan we het verder inkleden.”

Dat betekent dat Timios in sporthal Groenswaard acht senioren kwijt kan, verspreid over twee velden. “Er mag ook geen training gegeven worden. Ik vraag me wel af hoe lang je het leuk kan houden met zijn vieren.”

Twee-tegen-twee spelen is een optie. Van Maaren: “Ook dat is lastig uit te voeren, want je moet anderhalve meter afstand houden. Een normale training bestaat uit veel partijvormen. Drie-tegen-drie, vier-tegen-vier. Nu ben je beperkt tot pass- en aanvalsvormen. Het kan wel, maar het haalt het in de verste verte niet bij een normale training.”

Jonger
Van Maaren heeft zelf het geluk dat het eerste team, dat hij traint en coacht, voor tachtig procent bestaat uit speelsters jonger dan achttien jaar. “Het is het hele team min drie, want drie speelsters zijn al wat ouder. Ook bij andere damesteams spelen nog wat jongere meiden, die zouden erbij kunnen.”

Sliedrecht vindt dat de clubs een grote verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van de veiligheid van hun leden. “Daarom zijn wij van mening dat je niet koste wat het kost de randen van de maatregelen moet opzoeken. Kijk wat er mag, maar ook wat kan. Het is veel belangrijker dat we met elkaar gezond blijven. Toen vorige week de nieuwe maatregelen bekend werden, hebben we er op woensdag twee wedstrijden meteen uitgegooid, ondanks dat de maatregelen pas om tien uur ’s avonds zouden ingaan. Het voelde gewoon niet goed.”

De clubs hopen snel weer voor de competitie in actie te mogen komen, maar Sliedrecht heeft er een ‘hard hoofd’ in. “Als we al aan de zaal kunnen beginnen, dan zal dat ook zonder publiek zijn.” Financieel is voor Korbis de schade te overzien, want de club heeft in de zaal geen barinkomsten. Voor Be Fair ligt dat anders. “Als het zo doorgaat, gaan we een keer de bodem van de geldkist zien”, laat Coevert weten.

Meer berichten