Logo hartvanwaddinxveen.nl
Met stickers en linten wordt de nadruk op de anderhalvemeterregel gelegd.
Met stickers en linten wordt de nadruk op de anderhalvemeterregel gelegd. (Foto: Erik van Leeuwen)

Clubs klaar voor coronaproof voetbal

  •   keer gelezen   Sport

VOETBAL
Waddinxveen – Bij Be Fair en ASW was het afgelopen zaterdag voor het eerst sinds begin maart weer volle bak met wedstrijden. Voetbal onder de coronaparaplu vraagt opofferingen. “Maar in het veld is alles hetzelfde.”

Het zou zomaar een inzending kunnen zijn van een bijzonder kunstobject, de tribune van Be Fair. Bij thuiswedstrijden van het eerste team altijd goed gevuld, maar vorige week zaterdag bij de eerste bekerwedstrijd van de hoofdmacht kon maar beperkt worden plaatsgenomen op de blauw gekleurde stoeltjes. Met lint was duidelijk gemaakt waar bezoekers wel en vooral niet konden zitten. Op de trappen zijn stickers aangebracht die vertellen dat er anderhalve meter afstand gehouden moet worden. Het lint- en stickerspel heeft iets kunstig.

Het is één van de vele maatregelen die het bestuur van Be Fair heeft moeten nemen onder het huidige coronaregime. Een andere vergaande aanpassing is het gebruik van de kleedkamers. Voor het coronatijdperk zaten spelers naast elkaar, maar dat kan dus écht niet meer. “Zeven man per kleedkamer en dat is het”, zegt Be Fair-voorzitter Piet Coevert. “Als het kan, stellen we twee kleedkamers beschikbaar, maar daar is onze capaciteit niet op berekend. Teams moeten even geduld hebben. Ik merk wel dat er veel begrip is.”

Coeverts’ grootste zorg zit ‘m in de kantine. Hoewel daar een lijnenpalet is ontstaan van looprichtingen en staanplaatsen, blijkt in de praktijk dat bezoekers het lastig vinden. “Wellicht dat we nog extra maatregelen gaan nemen, want we willen niet het risico lopen dat een boa ons komt vertellen dat we de tent moeten sluiten. Het eerste speelt over drie weken voor het eerst thuis voor de competitie. Dat wordt een echte test.”

Amper een kilometer verderop zorgt Gé Smakman als voorzitter van ASW voor de handhaving van de strikte regels. Alle bezoekers moeten zich bij entree van de kantine registreren. “Ze krijgen van ons een papiertje waarop ze naam en telefoonnummer moeten vermelden. Dat gaat in een grote bus. Ik hoor dat er bij veel andere clubs lijsten liggen, dat vonden we niet zo handig vanwege de privacy.”

Ruimte
Smakman verbaasde zich onlangs toen Quick Steps uit Den Haag op bezoek kwam. “We gaven ze twee kleedkamersleutels. Ze waren stomverbaasd. Alsof in Den Haag geen corona is.” Voor de seniorenelftallen is twee kleedkamers standaard bij ASW. Ook Be Fair, zaterdag tegenstander van ASW 1 op sportpark De Sniep, krijgt straks de ruimte.

Onder normale omstandigheden zou de geldkassa flink rinkelen, want een derby brengt veel volk op de been. “Veiligheid staat voorop. Dat betekent dat we maximaal honderd mensen in de kantine tegelijk toelaten. We hebben een aardig grote ruimte. Een groot aantal tafels en stoelen hebben we er uitgehaald. De bestuurskamer dient als opslagruimte.”

Smakman merkt niet dat er mensen zijn die de kantine mijden. “Tijdens de wedstrijd tegen Quick Steps hadden we een aardige omzet, meer dan verwacht. Dat mag ook wel, want deze periode heeft ons al genoeg gekost.” 

Volgens Smakman is er zaterdag rond het hoofdveld plaats voor driehonderd mensen die op veilige afstand van ASW-Be Fair kunnen genieten. “We hebben het terras ook nog.”

Meer berichten