Logo hartvanwaddinxveen.nl
Fanatisme genoeg tijdens de clubavond van Kwiek op dinsdag.
Fanatisme genoeg tijdens de clubavond van Kwiek op dinsdag. (Foto: Erik van Leeuwen)

Batjes weer uit het stof voor leden van Kwiek

  •   keer gelezen   Sport

TAFELTENNIS
Waddinxveen – In het clubgebouw aan de Jan Willem Frisoweg is intussen alles ingericht op de anderhalvemetersamenleving, dus kunnen de tafeltennissers van Kwiek weer los. Alleen het dubbelspel zit er even niet in. “Dat is juist mijn specialiteit.”

Door Erik van Leeuwen

“Je mist het toch, hè”, zegt Sjaak Kuijf als hij zich meldt in het bargedeelte van het Kwiek-clubgebouw. Hij heeft zojuist een geanimeerd oefenpotje gespeeld met medebestuurslid Anita de Jong. “Spannend? Dat is het altijd tussen ons.”

Vorige week mocht de voorzitter na lang wachten eindelijk weer spelen. Zijn tas met tafeltennisbatjes stond nog precies op de plek waar hij deze maanden geleden had neergezet. “Ik ben niet het type tafeltennisser dat mijn batje vertroetelt”, zegt hij. “De liefde bloeit pas op als ik ga trainen of spelen.”

Tafeltennissen verleer je niet, volgens Kuijf. “Ik speel altijd beter als ik een tijdje niet gespeeld heb. Het is dan alsof je minder nadenkt en meer op je gevoel speelt. De remmingen zijn weg.”

Het clubcomplex coronaproof maken, kostte Kwiek wel de nodige hoofdbrekens. Het gebouw past bij het bescheiden ledenaantal (kleine veertig leden) van de club en normaal staan er vier tafels. “Meer kunnen we er niet kwijt”, aldus Kuijf. Door corona hanteert NTTB strakke richtlijnen. “Dat betekent voor één tafel negen meter ruimte in de lengte en vierenhalf meter in de breedte. Dat paste bij ons net voor drie tafels.”

Dat er drie tafels kunnen staan is belangrijk, ook met het oog op de naderende competitie. “We spelen onze thuiswedstrijden met drie teams tegelijk”, vertelt Anita de Jong. Kuijf: “Dinsdag is de vaste trainingsavond, op maandag, donderdag en vrijdag spelen we competitie.”

Een simpel rekensommetje leert dat Kwiek, verspreid over drie dagen, acht tafels nodig heeft als er thuis gespeeld wordt in een speelronde, want de club heeft voor de nieuwe competitie vijf reguliere drietallen ingeschreven en drie zogenaamde DUO-teams. “Dat waren er vier, maar één team is afgevallen”, zegt De Jong, die zelf in DUO 1 speelt.

Geschrapt
Regio West van de tafeltennisbond besloot voor het nieuwe seizoen het dubbelspel te schrappen. “Ik denk een verstandig besluit”, zegt Kuijf. “Je staat dicht naast elkaar in een afgesloten ruimte. Ik begrijp het wel.” Dus bestaat een wedstrijd in het seizoen 2020/2021 niet uit tien partijen, maar uit negen. De impact bij duo-teams is groter. De Jong: “Wij spelen allebei twee singles en dus een dubbel.”

Er leven bij Kwiek sowieso veel vragen over hoe het straks gaat. “Wij hebben een zaal waar we coronaproof kunnen spelen, maar er zijn ook clubs die minder ruimte hebben. Dat wordt wel een dingetje.” Ventilatie zou ook wel eens een groot probleem kunnen zijn. “Zeker in de winter. Kijk, de deur staat vandaag open, maar als het een stuk kouder is, is dat niet erg aangenaam.”

Kuijf is echter geen zwartkijker. “Ik ben blij dat we weer gewoon open zijn en kunnen spelen. Het sociale van een vereniging heb ik echt gemist. Al is de animo vandaag niet groot, het is gewoon gezellig om eerst een balletje te slaan en daarna samen een biertje te drinken met elkaar.”

Meer berichten