Padeltennis is hot. De twee banen zijn dagelijks bezet.
Padeltennis is hot. De twee banen zijn dagelijks bezet. Foto: pr

Tennislandschap op het punt van hervorming: 'De toekomst, daar gaat het om'

Sport 247 keer gelezen

TENNIS
Waddinxveen - De drie tennisclubs in Waddinxveen, TV Waddinxveen/De Woerd, Be Fair en De Gouwe Smash, zitten deze week om de tafel met de gemeente. Inzet: een oriënterend gesprek over de toekomst. Het Waddinxveense tennislandschap staat voor een hervorming.

Door Erik van Leeuwen

Bij De Gouwe Smash was het contrast afgelopen zaterdag groot. Rond het middaguur was er geen kip op de tennisbanen. Bij de twee padelbanen, waarover de club sinds dit seizoen beschikt, was het een drukte van jewelste. “Dat er niemand was op de tennisbanen kwam omdat we de boel aan het repareren waren”, zegt bestuurslid Gerard van Kampen. “Het heeft van de week flink geregend.”

Volgens Van Kampen ‘functioneert’ zijn club weer als voor de coronalockdown. In de avonduren is het druk, in het weekeinde ook. “We wachten met smart op de heropening van de kantine.” 

De komst van de twee padelbanen heeft in elk geval gezorgd voor een flinke boost. “We eindigden het seizoen op 250 leden, nu zitten we op 325. Zestig, zeventig procent zijn padelleden. Het loopt als een trein.” De Gouwe Smash kan de opleving wel gebruiken. Alle drie de Waddinxveense clubs volgen de landelijke trend van een neerwaartse lijn. “Er gaan er elk jaar net ietsje meer af dan er bijkomen”, zegt Van Kampen over de ledenontwikkeling. 

De hoogtijdagen van tennis zijn al een tijdje geleden. Ook in Waddinxveen, waar de drie clubs ooit samen goed waren voor ruim tweeduizend leden en forse wachtlijsten hadden. Van die wachtlijsten kunnen de clubs nu alleen maar dromen. 

Volgens Van Kampen heeft het geen zin om te wijzen naar het verleden. “Wat geweest is, is geweest. De realiteit is dat we met drie clubs veertienhonderd leden hebben en 23 banen. Vroeger hield de KNLTB honderd leden aan per baan, tegenwoordig tachtig. Maar dan nog."

Samenwerking
Hoewel de clubs allesbehalve financieel noodlijdend zijn, is er het besef dat samenwerking in de toekomst onontkoombaar is. “Ergens komen onze horizons samen”, vat Van Kampen het samen. “We hebben onderling overleg waarbij we kijken hoe we kunnen samenwerken.”

Van Kampen is realistisch en weet dat voor een fusie nogal wat heilige huisjes omver moeten worden geblazen. “Drie verenigingen is: drie culturen. Dat maakt het ingewikkeld, maar ik vind wel dat we verplicht zijn om te kijken wat we in de toekomst samen kunnen doen. Je kunt ook samenwerken zonder dat je fuseert.” Hij geeft een algeheel lidmaatschap als voorbeeld. “Dan kun je op alle drie de parken tennissen. Het idee is er, het uitwerken moet nog gebeuren.”

Dat de gemeente in dat overleg wordt meegenomen is volgens Van Kampen logisch. “Misschien kunnen we een situatie creëren waarvan iedereen voordeel heeft. Het verleden komt niet terug. De toekomst, daar gaat het om.”

Als op 1 juli de kantine heropent, gaat De Gouwe Smash in elk geval los. “We hebben zo’n beetje elke week een activiteit, voor tennissers en padeltennissers”, zegt Van Kampen. “Om te beginnen op 3 juli met Wimbledon White. In september begint de najaarscompetitie en we hebben ook het open toernooi op de agenda gezet. Dat is voor de club een moneymaker. Iedereen heeft weer zin om te spelen.”