De but, op de foto tegen de linkse bal 'aangeplakt', mag niet meer door alle spelers worden aangeraakt. (foto: Pixabay)
De but, op de foto tegen de linkse bal 'aangeplakt', mag niet meer door alle spelers worden aangeraakt. (foto: Pixabay)

Iedereen zijn eigen but bij jeu-de-boulesvereniging

Sport 248 keer gelezen

PETANQUE
Waddinxveen – Ook bij jeu-de-boulesvereniging Waddinxveen rolt sinds vorige week de bal weer. De derde helft laat nog even op zich wachten, maar ‘de pret’ is volgens voorzitter Wim van Bockom Maas weer terug.

Door Erik van Leeuwen

Het complex aan de Alberdingh Thijmlaan is weer volop in gebruik. Tenminste, de banen van het jeu-de-boulespark. Kantine en terras moeten nog dichtblijven. De club kijkt uit naar 1 juni als de heropening op stapel staat. “Het wordt tijd dat er weer wat geld binnenkomt”, zegt Van Bockom Maas. “En voor de gezelligheid is het ook heel belangrijk.”

De preses is van huis uit een vrolijk type. Minder vrolijk wordt hij van de financiën van zijn club de afgelopen periode. De zorgvuldig opgebouwde spaarrekening voelt als geplunderd. “Vorige week kreeg ik nog een berichtje van de penningmeester dat hij geld moest overmaken van de spaar- naar onze betaalrekening. Veel van onze kosten lopen gewoon door.”
Volgens hem scheelt corona zijn club ‘kapitalen’. Toernooien en onderlinge wedstrijden konden geen doorgang vinden en dat waren heel veel niet ontvangen opbrengsten uit koffie, lekkernijen en een andere versnaperingen. “Bij ons maakt de baromzet een groot deel van de begroting uit. Ons lidmaatschap is maar 65 euro per jaar. Daar houd je de club niet draaiende mee. We hebben 99 leden. Er wordt bijna elke dag gespeeld. Dat begint meestal met koffie en tijdens pauzes en vooral na afloop wordt behoorlijk wat genuttigd. Die derde helft is erg belangrijk. Nu moet je na het spelen meteen naar huis.”

Het jeu-de-boulesdomein is inmiddels aangepast aan het anderhalvemeterregime, zegt Van Bockom Maas. “Vanwege de ruimte spelen we maar op de helft van onze banen. Dat gaat prima.”

Ook speltechnisch zijn er veranderingen. De belangrijkste: iedereen neemt zijn eigen but mee naar de club. Het kleine balletje, dat een centrale rol speelt bij het jeu de boulen, wordt normaal gesproken om de beurt door alle spelers aangeraakt en gegooid. “Dat kan nu niet meer. Ach, dat is een kleine aanpassing. Iedereen had al zijn of haar eigen ballen, de but kan er ook wel bij.”

Gemeten, als met het oog niet duidelijk is welke ballen er het beste voor liggen, wordt er maar door één persoon. “De andere spelers kunnen daar niet meer met de neus bovenop gaan staan. Ruimte is belangrijk, vandaar dat we rond elke baan twee uitloopbanen hebben.”

Dat de instructies goed worden opgevolgd is belangrijk. “Onze leden zijn over het algemeen wat ouder. Iedereen is zich bewust van de eigen verantwoordelijkheid.”