Logo hartvanwaddinxveen.nl
Stephanie Hofman kijkt toe hoe één van haar pupillen een sprong vanaf de trampoline maakt.
Stephanie Hofman kijkt toe hoe één van haar pupillen een sprong vanaf de trampoline maakt.

Toos maakt salto’s op parkeerplaats

  •   326 keer gelezen   Sport

TURNEN
Waddinxveen – Geen club die zo creatief van de ruimte gebruikt maakt als gym- en turnvereniging Toos. Parkeerplaats, landijsbaan en park, ze zijn allemaal ‘ingepikt’ door de Waddinxveense club. “Wij kijken wat er kan, we zijn niet geïnteresseerd in wat niet kan.”

Door Erik van Leeuwen

“Prima!” “Mooie salto”. “Doordraaien”, klinkt het tijdens de dinsdagtraining uit de mond van selectietrainer Stephanie Hofman. Het is alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, Hofman die training geeft aan één van haar selectiegroepen.

Niets is minder waar. Toos Plaza, de thuisbasis van de multisportvereniging, is voorlopig nog even verboden terrein en dus zijn Hofman en haar pupillen uitgeweken naar buiten. De achterste parkeerplaats naast de sporthal om precies te zijn. Waar normaal gesproken auto’s staan of stenen liggen, zijn nu veel matten en een springplank te zien.
“Op de voorste parkeerplaatsen trainen de recreaten, hier trainen we met de selectiegroepen”, legt Hofman uit. “Dinsdag, donderdag en zaterdag de meiden, maandag, woensdag en vrijdag de jongens.”

Toen duidelijk werd dat binnensporten er in dit coronatijdperk nog niet inzit, ging Toos op zoek naar mogelijkheden om de leden bezig te houden. “Het is wel omdenken”, reageert coördinator Willem Jan Kerkhoven. “Niemand heeft dit ooit meegemaakt, maar gaandeweg kwamen er steeds meer ideeën.” Creativiteit en improvisatie, daar gaat het om. Maar ook om incasseringsvermogen, volgens Kerkhoven. “Je kunt wel in een hoekje gaan zitten huilen dat we de zaal niet in mogen, maar daar heeft niemand iets aan.”

Hofman omschrijft de handelwijze van haar club als ‘we kijken wat kan, niet wat er niet kan’.

Trainen op de twee parkeerplaatsen bij Toos Plaza kan dus, maar niet voor iedereen. “We hebben een capaciteitsprobleem. Er zijn te weinig parkeerplaatsen”, zegt Kerkhoven lachend. “We kunnen hier niet iedereen kwijt. We hebben minder ruimte en minder tijd.”
Daarom heeft Toos in Waddinxveen nog twee andere locaties ‘geconfisceerd’. Er is een groep leden die gebruik maakt van de landijsbaan achter de Vondellaan. Kerkhoven: “Het ouderkindgymmen is in Park Triangel.”
Kerkhoven is blij dat de club daardoor draaiende blijft. “Je wilt je leden tegemoet komen. Het is toch een uitje in deze lastige tijd.”

Hofman is blij haar meiden en jongens weer in levende lijve aan het werk te kunnen zien. “In de eerste weken van de quarantaine hebben we hier met de trainers wat filmpjes opgenomen, dit is daarbij vergeleken gewoon een feest.”
De beperkingen die bij trainen op de parkeerplaats komen kijken, nemen Hofman en haar medetrainers voor lief. “We moeten een uur voor de training aanwezig zijn om al het materiaal buiten te brengen. Prima toch, dan doen we dat.” Dat er buiten geen balk staat of brug, het zij zo. “We kunnen wel oefenen voor de sprong, want we hebben een trampoline staan. Voor de rest doen we veel techniek- en lenigheidsoefeningen.”

In de eerste dagen trokken de turners veel bekijks van de passerende automobilisten op de Staringlaan. “Er ontstonden gevaarlijke situaties, daarom hebben we hekken geplaatst. Een sponsor heeft dat geregeld.”

De trainingen die Hofman geeft zijn korter dan de reguliere trainingen in de zaal. “Buiten sporten is intensiever, dat merken we wel aan de meiden en jongens.” De vereniging blijft afhankelijk van het weer. “Tot nu toe hebben we de mazzel dat het steeds droog is geweest. In de winter had je dit niet kunnen doen.”

Een ander nadeeltje is dat materiaal op de stenen ondergrond behoorlijk wat te verduren krijgt. Hofman: “Matten slijten veel sneller. Dat nadeel weegt echter op niet tegen het voordeel.”

Meer berichten