Logo hartvanwaddinxveen.nl
Femke Erkens in actie voor Kwiek Raalte.
Femke Erkens in actie voor Kwiek Raalte. (Foto: Johan Wolff)

Waddinxveense Femke Erkens toch naar eredivisie met Kwiek

  •   320 keer gelezen   Sport

HANDBAL
Waddinxveen – Femke Erkens mag zich toch gaan verheugen op de eredivisie komend seizoen. Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) dwarsboomde vorige week nog promotie van haar club Kwiek Raalte, maar maakte vrijdag bekend dat de Waddinxveense keeper en haar ploeggenoten hun kampioenschap alsnog mogen verzilveren.

Door Erik van Leeuwen

“Dit voelt als gerechtigheid”, zegt Erkens (19) vanuit de woning van haar vriend in Rozenburg. 

“Nee, een feestje hebben we vrijdag zeker niet gevierd. Dat zou in deze tijd bovendien erg ongepast zijn geweest. Er liggen honderden mensen op ic’s in Nederland.”

Het was vooral opluchting bij Erkens en haar ploeggenoten. “Het zou vreselijk oneerlijk zijn geweest als we niet waren gepromoveerd.”

Doodverklaard
De NHV besloot vorige week de competitie dood te verklaren en geen kampioenen en degradanten aan te wijzen.

Het was een te verdedigen besluit, maar in het geval van Kwiek en Erkens was het pijnlijk omdat de ploeg uit Raalte in februari al kampioen was geworden en dus al ‘zeker’ was van promotie.

“De competitie was nota bene al afgelopen. In de uitwedstrijd tegen DSS in Heemskerk zijn we kampioen geworden en daarna hebben we een groot feest gevierd. In feite werden ons de titel en promotie zomaar afgepakt.”

Protest
De club ging na het besluit van het NHV meteen in protest. Sneller dan verwacht kwam daar een antwoord op.

De nummers één en twee van de eerste divisie, Kwiek Raalte en Fortissimo uit Cothen, mogen komend seizoen alsnog deelnemen aan de eredivisie, die voor de gelegenheid wordt uitgebreid van tien naar twaalf teams.

Op het hoogste platform gaan de Kwiek-meiden zeker geen modderfiguur slaan, weet Erkens.

“We hebben in oefenwedstrijden al regelmatig gewonnen van clubs uit de eredivisie. In de beker versloegen we in de achtste finale Borhave, dat zesde stond in de eredivisie. In de kwartfinale verloren we met maar drie doelpunten verschil van Quintus. Dat is een top-vierploeg. Er moet straks zeker rekening met ons gehouden worden.”

Overstap
Erkens stapte vorig seizoen over naar Kwiek, toen Dalfsen stopte met tophandbal.

De Waddinxveense woont nog in Dalfsen en studeert in Zwolle. “Ik woon samen met een ander meisje, Lisa Bos, die bij Kwiek speelt. Zij is ook van Dalfsen naar Kwiek gegaan.”

Erkens begon het seizoen in Raalte als tweede keeper, maar kreeg gaandeweg het seizoen steeds meer speeltijd. 

“De wedstrijden die ik gespeeld heb, heb ik gemiddeld een halve wedstrijd gespeeld. Ik heb wat pech gehad dat ik er twee keer een tijdje uit heb gelegen. Eén keer vanwege een schouderblessure, de andere keer vanwege een hersenschudding. Desondanks heb ik me goed kunnen bewijzen. Ik heb daardoor een paar keer een basisplaats afgedwongen. Volgend seizoen hoop ik mezelf verder te ontwikkelen.”

Conditie
Voorlopig zit trainen in teamverband er echter niet in.

“We zouden in april weer beginnen, omdat we een nieuwe trainer krijgen. Voorlopig gaat er van trainen weinig komen. Meer dan jezelf een beetje in conditie houden, kunnen we op dit moment niet doen. Ik ben benieuwd wanneer we weer kunnen beginnen. Als dat pas in juli is, kan ik me niet voorstellen dat de competitie al begin september begint. Die voorbereiding heb je echt nodig. Hoe langer je stilstaat, hoe meer tijd je nodig hebt.”


* Wilt u graag uw mening geven?  Word dan lid van ons burgerpanel TipWaddinxveen.

Meer berichten