De Gouwe Smash is trots op de twee padelbanen.
De Gouwe Smash is trots op de twee padelbanen.

De Gouwe Smash omarmt padel

Sport 533 keer gelezen

TENNIS
Waddinxveen – Wie zijn ogen vanaf de Kanaaldijk goed de kost geeft, stelt vast dat tennisvereniging De Gouwe Smash de trotse bezitter is van twee padelbanen. Gerard van Kampen vertelt hoe padel langzaamaan een gevestigde sport in ons land wordt.

Van Kampen, lid van de padelcommissie, heeft een rotsvast geloof in het slagen van het padelproject bij zijn club. Hij beschrijft de voordelen en aantrekkelijkheden van de sport die in Argentinië buitengewoon geliefd is en via Spanje ook Noordwest-Europa heeft bereikt. "Padel is een tennisgerelateerde sport die gespeeld wordt op een baan die een stuk kleiner is dan de tennisbaan", zegt Van Kampen.

"Je hoeft daardoor een stuk minder te lopen en sommige mensen vinden dat prettig. De principes zijn verder hetzelfde: je moet de bal met je racket dusdanig moeilijk plaatsen, dat de tegenstander geen antwoord heeft. De puntentelling werkt ook hetzelfde als bij tennis. Er zijn alleen wel wanden langs de baan, wat natuurlijk wennen is in het begin. De bal is verder wat kleiner dan een tennisbal en hij beweegt wat langzamer."

Van Kampen stelt dat padel een sport is die voor alle leeftijdscategorieën interessant kan zijn. Steeds meer tennisverenigingen gaan over tot de aanleg van padelbanen, zonder dat ze graag zien dat dat ten koste gaat van de eigen tennisbanen. "Wij hadden bij De Gouwe Smash voldoende ruimte om twee banen aan te leggen", vervolgt Van Kampen zijn verhaal.

Toejuichen
"We hebben dus niets aan tenniscapaciteit hoeven in te leveren. We zijn er trots op dat we de eerste club in de regio met padelbanen zijn, maar juichen het zeker toe als ook andere verenigingen de stap kunnen maken. Bij Bergvliet in Haastrecht leeft padel sinds een paar maanden ook behoorlijk. Ze hebben daar twee banen en daar wordt geregeld gebruik van gemaakt."

Spelers van De Gouwe Smash hoeven niet extra te betalen voor het gebruik van de padelbanen, besluit Van Kampen. Het valt binnen het lidmaatschap en te hopen is dat de sport nog verder een vlucht neemt in de regio.

"In Gouda heeft nog geen enkele club padel", zegt Van Kampen. "Het zou mooi zijn als een van de clubs het daar ook binnenkort oppakt." Bij De Gouwe Smash kunnen belangstellenden gratis komen kennismaken met padel. "We hebben twee vaste inloopmomenten: op dinsdag van 19.30 tot 21.30 en op zaterdag van 13.00 tot 15.00."