De gouden medaille ging naar de 14-jarige Zoë van Velzen uit Waddinxveen. (foto: Marc Bouwens)

Van Velzen wint NK puntenkoers

Sport 496 keer gelezen

Waddinxveen - Voor de 14-jarige Waddinxveense Zoë van Velzen eindigde het jaar 2019 met een fantastische zege. Ze wist zaterdag 28 december Nederlands kampioen te worden op de puntenkoers, een discipline binnen het baanwielrennen.

Moest Van Velzen op 24 november in Apeldoorn nog genoegen nemen met tweemaal zilver bij het NK ploegenachtervolging en de teamsprint, in Alkmaar was het dit weekeinde wel raak.

Op 22 november van dit jaar werd Van Velzen bij het sportgala in Waddinxveen nog tot 'talent (14-19 jaar) van het jaar' verkozen.

Als nieuweling begon ze dit jaar geheel zonder verwachtingen aan de veertig ronden durende puntenkoers. Bij de drie tussensprints waren vijf, drie, twee en één punten te verdienen en bij de finish waren zelfs dubbele punten te halen voor de eerste vier gefinishte renners.

Bij de eerste sprint pakte Van Velzen nog geen punt, maar kort daarna reed ze - met nog zevenentwintig rondes te gaan - weg uit het peloton en pakte al gauw een halve ronde voorsprong. Bij de tweede tussensprint pakte ze de 5 punten, waarna ze even twijfelde of ze nog door moest rijden of terug moest zakken naar het peloton. Na een halve ronde besloot ze toch om alleen door te rijden en weer gas te geven. Bij de derde sprint had ze ook nog genoeg voorsprong om de volle vijf punten te pakken. Met nog tien rondes te gaan begon er geloof te komen dat ze de titel kon pakken. Onder aanmoedigingen van het publiek reed ze vervolgens solo over de finish en behaalde geheel onverwachts de Nederlandse titel op de baan.