Logo hartvanwaddinxveen.nl
ASW in de aanval tegen Alphen.
ASW in de aanval tegen Alphen.

ASW werkt aan de wederopbouw

  •   120 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Waddinxveen – Het was even slikken voor de ASW-supporters toen de club aankondigde voor een jaar te verdwijnen uit de standaardklasse. Het is een noodzakelijke stap, aldus trainer Justin Sterk. "Bij het bouwen van een huis begin je ook niet met de tweede verdieping."

Door Erik van Leeuwen

Het is lang geleden dat een ASW-trainer heeft geklaagd over gebrek aan tegenstand. Ondanks de 6-0 zege op Alphen stond Sterk in de klaagstand. "Alphen gaf vandaag wel heel erg weinig tegengas. Het wordt 6-0, maar had ook 9-0 of 10-0 kunnen worden. En dat is ook weer niet de bedoeling."

Wat wel de bedoeling is, is om ASW klaar te stomen voor een terugkeer in de standaard-vierde klasse. "Dit avontuur is maar voor één jaar", verzekert Sterk. "Volgend seizoen schrijven we ons weer in voor standaardniveau. Ik ben inmiddels druk bezig om mijn licentie voor mijn trainersdiploma te halen. Ik loop stage en ben onlangs bij Heracles geweest."

De tijdelijke stap terug die werd gedaan was volgens Sterk noodzakelijk. Op de manier zoals het de laatste seizoenen ging, had het prestatievoetbal bij de Waddinxveense fusieclub geen bestaansrecht. Er was bovendien sprake van adhoc-beleid. "Trainers stelden elf spelers op, om elf spelers te hebben maar niet met een idee erachter", weet Sterk. Hij bouwt met Rick van Wijk aan een structurele organisatie. "Plezier is heel belangrijk. Zonder plezier krijg je niemand mee."

Het enthousiasme dat Sterk en Van Wijk aan de dag leggen, werkt aanstekelijk. Steeds meer (ex-)spelers sluiten zich aan, in de overtuiging dat de uitgestippelde koers nu daadwerkelijk leidt tot een stabiele sportieve omgeving.

In de reserve-vierde klasse kan ASW rustig werken aan de wederopbouw van het selectievoetbal. Er is geen druk van de buitenwacht en er hoeft geen last van grote nederlagen op de schouders worden meegedragen, zoals de laatste jaren vaak gebeurde. "We zijn echt bezig met een doel. We willen stappen zetten op voetbaltechnisch en -tactisch gebied. Dat gaat stapje voor stapje, maar ik zie dat we vooruitgang boeken."

Dat wordt ook opgemerkt door de club. "Langzaam maar zeker neemt bij andere leden het enthousiasme ook weer toe", heeft Sterk gemerkt. "Bij onze eerste thuiswedstrijd waren tien toeschouwers, zaterdag waren dat er tussen de dertig en veertig. Uitverkocht zal het niet raken, maar het gaat ook onder de andere leden steeds meer leven."

"Het gaat ook om interactie. Het is mooi dat een eerste elftal aandacht krijgt, maar als selectiespeler moet je ook aandacht teruggeven. Dat bevordert de onderlinge saamhorigheid."
Dat hij Sterk in alle rust kan werken heeft als voordeel dat hij jonge spelers ook meer kansen kan geven. Zo maakte tegen Alphen Ruben Schrooten (16) zijn debuut in het eerste elftal. "Net als in de jeugd als laatste man. Zijn eerste twee balcontacten waren onwennig, maar daarna deed hij vrolijk mee, met inschuiven op het middenveld aan toe. Dan geniet ik."

Sterk probeert zijn team ook mentaal voor te bereiden op het seizoen 2020/2021, wanneer de rentree wordt gemaakt op standaardniveau. Hij besteedt veel aandacht aan de verdedigende organisatie, want hij is wel realistisch. "Zeker in het begin zullen we de onderliggende partij zijn."

En het accent op verdedigen leggen is best lastig, als je, zoals zaterdag tegen Alphen, veel beter bent. "Zo'n wedstrijd druist eigenlijk een beetje in tegen het doel, maar gelukkig hebben we nog niet zo veel van dit soort wedstrijden gehad."

Nadat ASW in de eerste helft nog zuinigjes scoort – alleen Jordi Trimp treft doel – gaat het na rust los bij de Waddinxveners. Ewout Haagsman maakt als vervanger van de geblesseerd uitgevallen Menno de Bruin twee treffers. Javier Goor, Geoffrey Grimmelius en Peter van den Hoek schieten het half dozijn doelpunten vol.

Meer berichten