Logo hartvanwaddinxveen.nl
Rick van Wijk en Justin Sterk gaan bouwen aan een toekomstigbestendig ASW. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Rick van Wijk en Justin Sterk gaan bouwen aan een toekomstigbestendig ASW. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

ASW: eén stap achteruit, twee vooruit

  •   637 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Waddinxveen – Het bestuur van ASW nam onlangs een rigoureus besluit. Het eerste elftal speelt komend seizoen niet in de standaardcompetitie, maar in de reserve klasse. Een noodzakelijke stap voor de toekomst, vinden nieuwe trainers Justin Sterk en Rick van Wijk.

"Er moest wat gebeuren, want het ging de afgelopen seizoenen niet goed. Dat heeft iedereen kunnen zien", zegt Sterk (39). ASW eindigde het afgelopen seizoen op de laatste plaats op het laagste standaardniveau op zondag. "Het was pappen en nathouden, van iets opbouwen was geen sprake", vult Van Wijk (26), afgelopen seizoen nog speler van ASW 2, aan.

Het besluit van de club om het eerste team niet in te schrijven voor de standaardcompetitie staat los van de beslissing om op zaterdag te gaan spelen, benadrukt Sterk. "Dat was een stap waartoe we min of meer gedwongen werden omdat er bijna geen club op zondag over bleef. Elke zondag twee uur in de auto zitten voor een wedstrijd, was geen optie. De zaterdag heeft al een tijdje de toekomst, dus deze stap hadden we vroeg of laat sowieso genomen. Het is wel zo dat doordat we nu op zaterdag gaan spelen er spelers stoppen in de selectie omdat ze bijvoorbeeld moeten werken."
De samenstelling van de selectie heeft ASW doen besluiten om komend seizoen een ander pad te bewandelen. "Het was zeer aannemelijk dat we het in de vierde klasse op zaterdag erg zwaar zouden krijgen. Van de dertig spelers in de selectie zijn er zestien overgebleven. Weliswaar is het grootste deel daarvan van het eerste, maar zeker in het begin van het seizoen begin je met een mindere selectie. Aangezien wij de vierde klasse op zaterdag hoger inschatten dan de zondag-vierde klasse had dat waarschijnlijk geleid tot veel verliespartijen. We willen juist wat opbouwen, waarbij de nadruk ligt op verbeteren. Dan verstoren negatieve resultaten het proces. Vandaar dat we gekozen hebben voor een andere route", aldus Sterk.

Het betekent dat ASW komend seizoen niet uitkomt in de vierde, maar in de reserve vierde klasse. "Tegen tweede teams van clubs uit de regio dus", verduidelijkt Van Wijk. "Op dat niveau kan alle aandacht naar het opleiden en verbeteren van spelers gaan."

Sterk wijst erop dat de benadering hetzelfde blijft als die van een 'gewone' selectie. "We willen ook in de reserve vierde klasse presteren, maar zeker in het begin van de competitie zal de nadruk liggen op het creëren van eenheid. Het eerste zaterdagteam gaat als tweede team tot de selectie behoren. Daar zitten ambitieuze en goede voetballers in, die gewend zijn om in een vriendenteam te spelen. We willen een proces tot stand laten komen waarbij we langzaam groeien naar één selectie."

"We gaan in elk geval twee keer goed en hard trainen in de week en draaien ook een serieuze voorbereiding."

Het is de bedoeling dat ASW na één seizoen weer terugkeert op het standaardniveau. Sterk: "Daar werken we dit seizoen naartoe. Gaandeweg zullen we de weerstand laten toenemen. Het plan is om straks in de tweede competitiehelft veel tegen eerste elftallen, die uitkomen in de vierde klasse, te oefenen."

Sterk en Van Wijk vinden het besluit van ASW 'moedig'. "Het is natuurlijk heel wat als je je eerste team uit de standaardcompetitie haalt. Aan de andere kant was het ook weer niet heel moeilijk. Iedereen beseft dat deze stap noodzakelijk is. We doen één stap terug om straks twee stappen vooruit te maken."

Dat ASW heeft gekozen voor Sterk en Van Wijk vinden zij zelf niet raar. "Wij zijn jongens van de club. We merken dat er onder de spelers een groot draagvlak is voor het plan. Oud-spelers sluiten weer aan. Dat is nou net de bedoeling."

Meer berichten