Logo hartvanwaddinxveen.nl
Triangel had dit jaar de primeur van de eerste ronde in de wijk.
Triangel had dit jaar de primeur van de eerste ronde in de wijk.

Organisatie Wielerronde wil parcours aanpassen om scherpe bocht te mijden

  •   183 keer gelezen   Sport

WIELRENNEN
Waddinxveen - De wielerronde van Waddinxveen krijgt vanaf volgend jaar mogelijk een langer parcours. De organisatie wil daarmee de scherpe bocht bij de kruising van de Tuinbouwweg en Parklaan mijden.

Door Erik van Leeuwen

"De renners stonden daar bijna stil", zegt organisator Hans Moons van de Goudse wielrenvereniging Excelsior. "Het was, bij het appartement, een zeer scherpe bocht. Alle renners moesten in de remmen. Er was zelfs een valpartij."

Vanwege die veiligheid wil de organisatie de Tuinbouwweg in de 26ste editie van de Waddinxveense ronde mijden. Wat Moons betreft gaan de renners van de Egelantier door over de Mien Ruysstraat en maken daar de bocht. Het grote voordeel daarvan is dat je een langere aanloop naar de finale krijgt. De finalestraat wordt dus een stuk langer. Dat levert een andere sprint op dan nu", aldus Moons.

Waddinxvener Moons moet met het organisatiecomité de wielerronde nog uitgebreid evalueren, maar de eerste editie in Park Triangel is hem en zijn medeorganisatoren goed bevallen. "We hadden natuurlijk het geluk van het mooie weer, maar ik heb wel het idee dat de inwoners van Triangel het een leuke dag hebben gevonden. Er is geen wanklank gevallen. Alle maatregelen hebben ze voor lief genomen."

"In de wielrennerij zeggen ze dat je wielrennen naar de mensen moeten brengen. Andersom werkt niet", doelt hij op de eerdere ronden op industrieterrein Coenecoop. "Daar hadden we het beste, leukste en veiligste parcours, maar de publieke belangstelling was magertjes. Ik begrijp heel goed dat de gemeente de ronde in de dorpskern wilde hebben."
Als de organisatie besluit het parcours te verlengen, dan wordt de afstand van een rondje niet zestienhonderd, maar tweeduizend meter. "Dat is ook wat de wielrenbond liever ziet", aldus Moons, die ook nog wat wil sleutelen aan het programma. Hij vindt dat de organisatie 'sterk moet overwegen' om de wedstrijd voor elite en beloften ook open te stellen voor de profs. "Dit jaar was de wedstrijd alleen voor elite en beloften zonder contract", zegt Moons. "Het aantal deelnemers viel ons echter een beetje tegen. Waar we gehoopt hadden op honderd aanmeldingen, hadden we er zeventig. We moeten goed kijken hoe we ervoor kunnen zorgen een vol en aantrekkelijk deelnemersveld te krijgen."

"Het is een persoonlijk idee van mij en ik weet niet hoe de rest van de organisatie er over denkt. Als je de profs uitnodigt dan kan dat ook gevolgen hebben voor je inschrijvingen bij de elite en beloften zonder contract. Bij wielrennen gaat het uiteindelijk om maar één ding: het prijzenschema. Renners rijden voor het geld en bepalen aan de hand van de mogelijkheden of ze ergens gaan rijden of niet. Ik bedoel: als ze zien dat er beroepsrenners komen, kiezen we wellicht een andere ronde."

Volgend jaar wordt de Ronde van Waddinxveen op 13 april gereden. Moons: "We hebben een vaste plek op de agenda, tweede paasdag dus. Maar Pasen kan ook in maart vallen en met de huidige klimatologische omstandigheden kan het dan ook sneeuwen. Daarom ben ik wel blij dat we volgend jaar weer half april zitten."

Meer berichten