Logo hartvanwaddinxveen.nl
ASW speelt dit seizoen zijn wedstrijden nog op zondag.
ASW speelt dit seizoen zijn wedstrijden nog op zondag.

Opheffen derde en vierde klasse zet ASW aan tot nadenken

  •   199 keer gelezen   Sport

VOETBAL
Waddinxveen – Voetbalvereniging ASW zegt te zijn overvallen door het besluit van de KNVB om de vierde klasse op zondag in West II komend seizoen en de derde klasse het seizoen erop op te heffen. "Dit geeft ons stof tot nadenken."

Door Erik van Leeuwen

"Het dwingt ons in elk geval om keuzes te maken", zegt Jozien Bonefaas, bestuurslid technische zaken. Vierde- en derdeklassers uit dit district mogen in de toekomst op zondag blijven voetballen, maar moeten daarvoor wel uitwijken naar West I omdat West II dat niveau niet meer gaat aanbieden.

"Dat er iets moest gebeuren is wel duidelijk", vervolgt Bonefaas. "Het aantal zondagclubs is de afgelopen jaren hard achteruit gegaan. In de regio zijn Moordrecht en Nieuwerkerk onlangs nog van de zondag naar de zaterdag overgestapt."

Door het geringe aanbod aan clubs was het voor de KNVB niet meer mogelijk een volwaardige competitie aan te bieden. "Ik had een persoonlijke voorkeur voor het weekendvoetbal, maar blijkbaar krijgt de bond daar niet de handen voor op elkaar."

Ze verwijt de KNVB niets. "De bond faciliteert en heeft rekening te houden met de wensen van de clubs. En die wensen liggen soms ver uit elkaar."

"De clubs hebben gevraagd om daadkracht van de KNVB. Nu het dat laat zien met dit besluit moeten we ook niet zeuren."

De kans is aanwezig dat ASW al komend seizoen te maken krijgt met het verdwijnen van een competitie. Als de Waddinxveners er niet in slagen zich te handhaven in de derde klasse, staan zij voor een dilemma. Of de lange reistijd in de vierde klasse van West I voor lief nemen of toetreden tot de zaterdag-vierde klasse.

"We nemen geen overhaaste beslissingen. Bovendien roept dit besluit heel veel vragen op. We wachten eerst de antwoorden van de KNVB af."
"Bovendien: als we ons handhaven kunnen we in elk geval nog een seizoen in de derde klasse spelen."

"De spelersgroep heeft een belangrijke stem in deze", zegt Bonefaas. "Eerst willen we weten wat die ervan vindt."
Een onderdeel van het nieuwe plan is dat zondagclubs, die voor de zaterdag kiezen, bij hun onderlinge wedstrijd kunnen kiezen om deze op zondag te spelen.

Bonefaas: "We hopen ook op dat gebied duidelijkheid te krijgen van de KNVB. Stel dat we worden ingedeeld in een vierde klasse op zaterdag met de helft clubs die er geen moeite mee heeft op zondag te spelen, dan kan dat een reden zijn om eerder ja te zeggen tegen de zaterdag. Maar nogmaals, voordat we ons daar echt over buigen willen we eerst antwoorden op de vele vragen."

Meer berichten