Logo hartvanwaddinxveen.nl
Kuijf: “Dat we het gebouw aan de Jan Willem Frisoweg hebben gekocht, is onze redding geweest.”
Kuijf: “Dat we het gebouw aan de Jan Willem Frisoweg hebben gekocht, is onze redding geweest.”

Kwiek telt zegeningen bij zeventigste verjaardag

  •   73 keer gelezen   Sport

TAFELTENNIS
Waddinxveen - Tafeltennisvereniging Kwiek heeft haar zeventigste verjaardag gevierd. "Met een bescheiden feestje", volgens voorzitter Sjaak Kuijf. "Bij het volgende lustrum pakken we groter uit."

Door Erik van Leeuwen

Kwiek telt bij de viering van het jubileum nadrukkelijk zijn zegeningen. "We zijn financieel gezond, springlevend én hecht", vat Kuijff (66) de huidige toestand van de Waddinxveense tafeltennisclub samen. Toch heeft Kwiek betere tijden gekend, erkent hij. Maar waar bij vele andere tafeltennisclubs zware klappen vielen, heeft de club die klappen tot tikjes kunnen reduceren.

"Ook wij hebben last van de vergrijzing van het tafeltennis", zegt Kuijf. "We hebben veel oudere leden. Ons eerste team bestaat uit spelers tussen de vijftig en zestig jaar."

Anno 2019 heeft Kwiek 36 leden. In de hoogtijdagen waren dat eer beduidend meer. "We hebben er ooit tachtig gehad. We hadden toen achttien seniorenteams. Ik speelde destijds in het zestiende. Nu speel ik in het vijfde en niet omdat ik zo veel beter ben gaan spelen."

"Dat het ledenaantal is teruggelopen heeft vooral te maken met de individualisering van de maatschappij", reageert oudgediende Dick Sol (71), die al 43 jaar lid is van Kwiek. "Dat zie je ook terug in de sport. Het verenigingsleven staat onder druk. Mensen willen wel sporten, maar op tijden dat het hen uitkomt."

Kwiek beschikt aan de Jan Willem Frisoweg over een eigen onderkomen. "Daar kunnen we vier tafels kwijt en hebben we een bargedeelte", aldus Sol.

"Dat we het gebouw destijds hebben gekocht is onze redding geweest", denkt Kuijf, zelf 'nog maar 27 jaar lid'. "We zitten hier al sinds 1974. We deelden het gebouw eerst met gymnastiekvereniging TOOS, maar in 1980 kregen we de kans het te kopen voor veertienduizend gulden."

Kuijf heeft andere verenigingen in de omgeving in grote problemen zien komen door veranderende huisvesting. "BOK in Bodegraven moest weg uit het centrum en kwam in een sportzaal terecht. Weg sfeer, weg identiteit. De club bestaat nu niet meer."

Die identiteit heeft Kwiek door het karakteristieke onderkomen weten te behouden. Identiteit die gestoeld is op gezelligheid, want prestaties kwamen en komen bij Kwiek altijd op de tweede plaats. "Als we achter de tafel staan, willen we elk potje eruit halen, maar die echte prestatiedrang heeft nooit in de club gezeten", zegt Sol. "Talenten die zich verder wilden ontwikkelen gingen naar Avanti in Hazerswoude en Vriendenschaar uit Gouda."

Met het huidige ledenbestand kan Kwiek zichzelf volgens Kuijf net aan financieel bedruipen. "Echt veel vet op de botten hebben we niet. We moeten ook geld reserveren voor het onderhoud van het gebouw."

Ondanks de geringe financiële mogelijkheden lukt dat Kwiek meer dan aardig. Kuijf: "We doen veel werkzaamheden zelf. Aad is er goed in om een aardige groep vrijwilligers op te trommelen als het nodig is. Hij weet dat altijd op een vriendelijke doch dringende toon te vragen: jij bent er toch ook zaterdag? zegt hij dan. Mensen kunnen dan niet meer weigeren, haha."

Meer berichten