ASW kwam nog dicht bij 3-3, maar moest toch genoegen nemen met een 2-3 nederlaag. (foto: Stef Hoogendijk)
ASW kwam nog dicht bij 3-3, maar moest toch genoegen nemen met een 2-3 nederlaag. (foto: Stef Hoogendijk)

Marvin Paton vraagt veel van ASW-spelers

Sport 371 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – Het bekertoernooi staat voor ASW en de nieuwe trainer Marvin Paton in het teken van het 'proces'. "Ik ben veeleisend, ja. Maar dat lijkt me alleen maar goed", aldus de oefenmeester na de 2-3 nederlaag tegen DRL uit Rotterdam.

Door Erik van Leeuwen

Eén ding is duidelijk: de aanpak van Paton is niet te vergelijken met die van zijn voorganger Dido Havenaar. Paton hecht erg aan discipline en voor de spelers die het nog niet wisten, is dat na de wedstrijd tegen DRL duidelijk. De spelers die zich later dan het afgesproken tijdstip melden, worden uit de basiself geschrapt. "Regels zijn regels en te laat is te laat", reageert de trainer.

"Ik merk dat de spelers moeten wennen aan mijn werkwijze. Ik hou van regels en discipline en ik ben ook veeleisend. Tijdens de training stel ik ook veel open vragen. Waarom doe je dit, waarom dat? Alles met het doel om spelers bewust te maken van hun acties. Simpel voorbeeldje: ik vind dat een verdediger binnen vijf minuten moet weten of zijn directe tegenstander links of rechts is. Ik wil dat er meer nagedacht wordt."

Hij weet dat dat een proces is waarvoor geduld wordt gevraagd. "Het gebeurt in kleine stapjes, maar ik zie wel degelijk vooruitgang. Je moet ook nog niet te veel conclusies trekken uit de uitslagen. We zijn nog lang niet compleet."

Ook tegen DRL miste ASW de nodige spelers. De intensieve trainingen van Paton eisen hun tol. "Ze zijn hier niet gewend om op die manier te trainen. Het heeft tijd nodig om die belasting aan te kunnen. De ene speler reageert daar beter op dan de andere."

"Wéér allemaal leermomenten", vatte Paton de wedstrijd tegen DRL samen. ASW liet zien bij vlagen goed te kunnen voetballen, maar ook bij vlagen 'goed' te kunnen schutteren. "Zeker voor rust werd telkens de verkeerde eindpass gegeven. In de tweede helft zag ik de progressie die ik wil zien. We kwamen nog dicht bij de 3-3."

Voor ASW scoorden Michael de Zwart en Geoffrey Grimmelius. Die laatste is teruggekeerd op ASW-bodem, hij vertrok vorig seizoen omdat hij niet overweg kon met Havenaar. Paton: "Ik heb een goed gesprek met hem gehad. Het is een jongen met kwaliteiten, een goede speler die we goed kunnen gebruiken in de spits."

De opzet van de competitie zorgt er wel voor dat ASW straks tijdens het seizoen weinig tijd heeft om verder te bouwen. Presteren is noodzaak als de ploeg bij de eerste zes in de winterstop wil staan. In de winterstop wordt de competitie opgedeeld waarbij de bovenste helft zich plaatst voor een competitie met als inzet de tweede en derde klasse, terwijl vanaf de nummer zeven degradatievoetbal op de agenda staat. Paton: "We gaan voor de eerste zes. Dat is zeker reëel. Als deze groep de schwung te pakken heeft gaat het reuzenstappen maken."