Afbeelding

Vijf tijgers verlaten de Waddinxveense politieke arena, twee krijgen een lintje

Politiek 810 keer gelezen

Waddinxveen – Vijf politici die de Waddinxveense politiek het afgelopen decennium kleur hebben gegeven, zwaaiden dinsdag 29 maart af als raadslid. Met het vertrek van Raymond Boer (VVD), Henry ten Zijthoff (PvdA/GroenLinks), Ellen van Helden (VVD), Albert Grooten (D66) en Trix de Kruijff (CDA) verdwijnen vijf tijgers uit de politieke arena. 

Door Erik van Leeuwen

Een coronabesmetting bleef Raymond Boer lang bespaard, maar afgelopen week testte hij toch positief. Dat betekent isolatie. Gevolg: Boer miste het afscheidsetentje donderdag van de ‘oude’ gemeenteraad en ook het officiële afscheid in de raadszaal inclusief de ontvangst van een Koninklijke onderscheiding.
Na het vertrek van partijgenoot Theo van der Velde was Boer nestor van de raad. Hij diende als raadslid zijn partij zestien jaar. “Achteraf gezien was de periode 2010-2014 mijn beste. In die periode hebben we als Waddinxveen belangrijke beslissingen moeten nemen. We kwamen uit de financiële crisis en hebben onze nek uitgestoken met het Gouweplein en ook Triangel.”

Boer werd in 2016 fractievoorzitter. Hij had de portefeuille met ruimtelijke ordening, infrastructuur en financiën. “Die thema’s hebben me altijd aangesproken.” Toen Boer zijn vertrek bekendmaakte, gaf hij het stokje voor het fractievoorzitterschap over aan Andrea van der Ploeg. “Het was de bedoeling om samen met Ellen van Helden onze kennis en kunde over te brengen. Van dat idee is jammer genoeg niet veel terechtgekomen.” Het is een publiek geheim dat binnen de VVD een hevige interne strijd woedde. Boer doet daar niet geheimzinnig over. “De oorzaak begon jaren terug. De partij komt er niet uit.” Vandaar dat hij, maar ook Van Helden en andere kopstukken hun lidmaatschap hebben opgezegd. “Per 1 april. We wilden er niet te veel ruchtbaarheid aan geven en zeker niet vóór de verkiezingen. Dat zou de VVD veel schade hebben kunnen berokkenen.”
Het is een wrang einde voor Boer, die echter meer goede herinneringen kan koesteren. “Ik vond het leuk om in de sollicitatiecommissie voor de nieuwe burgemeester te zitten. De zelfstandigheid van Waddinxveen was ook zo’n ding.”

Voor Henry ten Zijthoff houdt het na veertien jaar op in de gemeenteraad. Hij zegt graag een stap opzij te zetten voor de nieuwe generatie. “Ze zitten toch niet meer te wachten op oude mensen zoals ik”, zegt hij met zijn eeuwige glimlach. “Ik had al afscheid genomen, maar nu is het definitief. Ik ben 69 jaar, er is een tijd van komen en gaan.”

Hij herinnert zich nog één van zijn eerste debatten in de raad. “Ik kreeg het behoorlijk aan de stok met Herman Timmermans van PCW. Ik werd echt boos op hem. De volgende dag zijn we samen een wijntje gaan drinken en hebben alles uitgesproken. Vanaf dat moment heb ik me altijd voorgenomen om geen ruzie te maken. In de politiek hoort het erbij dat je het oneens bent over standpunten.” Ten Zijthoff kan beschreven worden als een bevlogen ‘socialist’, die het gedachtegoed van zijn partij, de Partij van de Arbeid, uitdroeg. Dat deed hij tot het laatste moment. Toen onlangs nieuwe woningbouwprojecten op het Gouweplein en de Peter Zuidlaan in de raad werden besproken, kwam hij op voor meer sociale woningbouw. 

Een iconisch politicus kan ook Albert Grooten worden genoemd. Ook hij kreeg dinsdagavond 29 maart een lintje (Lid in de Orde van Oranje Nassau) opgespeld. Hij gaf vanaf 2010 tot eind 2021 leiding aan D66 en deed dat op zijn eigen manier. Soms een tikkeltje provocerend, maar wel altijd met een duidelijk verhaal. “In mijn werk was ik gewend om te spreken voor zalen van soms wel honderden mensen. Voor een raad spreken is toch anders. Ik sprak liever voor een volle zaal, want niemand durfde daar een vraag te stellen, haha.” Hij wordt nog vaak herinnerd aan zijn optreden tijdens een debat in De Kroon voor de verkiezingen van 2018. “Legendarisch inderdaad”, zegt hij daar zelf over. “Het grote thema was toen de koopzondag.” Grooten stond lijnrecht tegenover Kees de Jong, de PCW-lijsttrekker. In de formatie vonden D66 en drie andere partijen elkaar en werden PCW en het CDA veroordeeld tot de oppositie. “Die gevormde coalitie en het bijbehorende coalitieprogramma heeft Waddinxveen veel goeds gebracht”, zegt Grooten, die op de achtergrond actief blijft binnen D66 en waarschijnlijk plaatsneemt in het afdelingsbestuur. 

Ellen van Helden, die twaalf jaar raadslid was voor de VVD, is niet bang om straks in een zwart gat te vallen. “Ik zit nog in heel veel besturen van verenigingen en organisaties.” Zo is zij voorzitter bij kinderboerderij Dierendal. “Ik hou zó van dieren. Ik ben twee, drie keer in de week op Dierendal. Ik vind het geweldig.” Thuis is ze ook omringd door beesten. “De laatste periode in de raad voelde voor mij echt als uitzingen”, zegt Van Helden eerlijk. Dat had meer te maken met de situatie binnen de VVD dan de raad an sich. “Ik ben mij altijd blijven inzetten. Afgelopen weekeinde heb ik nog artikel 32-vragen gesteld over de bomenkap aan de Vredenburghzone. Ik was raadslid tot gisteren, dus voer ik mijn taak uit.” Haar beste herinneringen bewaart ze aan de periode dat ze met Raymond Boer en Theo van der Velde in de gemeenteraad zat namens de VVD. “We waren een drie-eenheid. We hadden geen geheimen voor elkaar.”

Trix de Kruijff vulde het raadswerk acht jaar op haar eigen manier in. Ze was min of meer a-politiek. “Ik was verrast toen het CDA mij vroeg voor een raadsfunctie. Ik had nooit ambities. Ik heb het wel gedaan omdat ik als spreekbuis van de samenleving kon fungeren. Ik ging veel op bezoek bij inwoners en organisaties. Dat werd mij niet altijd in dank afgenomen.” Ze kwam altijd op voor inwoners die het lastig hadden. “Ik wilde graag weten wat er speelde in de samenleving. Als je een luisterend oor hebt, hoor je veel.” Een ster in debatteren was ze niet. “Ik ben vooral mezelf gebleven. Mijn boodschap aan toekomstige raadsleden is dan ook: voer geen theaterstukje op, blijf jezelf.”

‘Voer geen
theaterstukje op,
blijf jezelf’

Afbeelding
Afbeelding