Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Halvard Jan Hettema (links) vertrekt, Martin Kraaijestein komt er weer bij.</p>

Halvard Jan Hettema (links) vertrekt, Martin Kraaijestein komt er weer bij.

Hettema bij afscheid: ‘Help de kwetsbaren’

  •   keer gelezen   Politiek

Waddinxveen – Halvard Jan Hettema heeft bij zijn afscheid als raadslid de gemeenteraad opgeroepen om vooral oog te houden voor de kwetsbaren in de samenleving. “Die hebben hulp nodig, niet die zichzelf wel kunnen redden.”

Door Erik van Leeuwen

Hettema nam woensdag 13 oktober na zeven jaar afscheid als raadslid. Hij kwam in 2015 de raad in namens PvdA/GroenLinks als opvolger van Lottie van den Berg. Een jaar daarvoor had hij voor het eerst zijn opwachting gemaakt op het politieke toneel als fractieadviseur. 

In 2018 was Hettema bij de verkiezingen lijsttrekker namens PvdA/GroenLinks. De partij haalde drie zetels en moest een wethouder leveren voor het college: dat werd Henry ten Zijthoff. Het college klapte na een wethouderscrisis rond Ten Zijthoffs opvolger Martin Kraaijestein. 

In oktober 2020 besloot Hettema vanwege zijn thuissituatie het fractievoorzitterschap over te geven aan Jan van der Loo, die een paar maanden daarna overleed. 

Hettema stopt met zijn raadswerk omdat hij thuis nodig is om zorg te verlenen aan zijn zieke vrouw. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis roemde Hettema vanwege zijn verbindende vermogen. “Je hebt een soort lichtvoetige opgewektheid. Bij jou is het glas altijd halfvol. Het is goed om als raad minimaal één Halvard Jan te hebben.”

‘Elke raad zou minstens één Halvard Jan moeten hebben’

Hettema gaf in zijn afscheidsspeech nog eenmaal blijk van zijn opvattingen in de raad. “Voor mij telt de lange termijn. Je plant een zaadje waar later iets moois uit groeit en probeert los te komen van het hier en nu. Het is niet van belang of de parkeernorm overal wordt gehaald en iedereen zijn auto voor de deur kwijt kan. Het doet er wel toe of iedereen op niet al te lange termijn een betaalbaar dak boven zijn hoofd heeft. Het doet ertoe dat onze wereld leefbaar blijft en niet wordt geplunderd op basis van winstbejag. Het doet ertoe dat ieder het recht heeft op een unieke identiteit, lhbti’er of niet.”

Hettema wordt opgevolgd door Martin Kraaijestein, die tijdens dezelfde raadsvergadering werd geïnstalleerd door burgemeester Nieuwenhuis. Daarmee telt de driekoppige fractie van PvdA/GroenLinks nu twee raadsleden die in deze collegeperiode wethouder waren.

Meer berichten