Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>De polder wordt doorsneden door de Verlengde Bentwoudlaan.</p>

De polder wordt doorsneden door de Verlengde Bentwoudlaan.

(Foto: archief)

Verlengde Bentwoudlaan ligt gevoelig in de raad: ‘Zwalkend beleid’

  •   keer gelezen   Politiek

Waddinxveen – Het ter discussie stellen van de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan heeft een gevoelige snaar geraakt in de gemeenteraad. Drie fracties verwijten CDA, PvdA/GroenLinks en D66, die bij de provincie uitstel van het besluit willen, te zwabberen en zwalkend beleid te voeren.

Erik van Leeuwen

Op initiatief van PvdA/GroenLinks diende de driekoppige fractie met het CDA en D66 een motie in waarin zij het college oproepen om bij Provinciale Staten aan te dringen op uitstel van het besluit. 

Volgens Halvard Jan Hettema, raadslid van PvdA/GroenLinks, kan zo’n besluit er pas komen na zorgvuldige afwegingen. Volgens hem is dat op dit moment onmogelijk, omdat er tal van ontwikkelingen zijn in het gebied die invloed hebben op de verkeersstromen. 

De gemeenteraad van Waddinxveen stemde in oktober 2017 vóór de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan, de N207 Zuid. Dat gebeurde overigens met een krappe meerderheid. PvdA/GroenLinks, D66 en WeWa waren tegen. De VVD, PCW en het CDA, die destijds samen in een coalitie zaten, stemden voor, al was er toen - bij het CDA - al de nodige twijfel. 

Dat uitte zich bij de stemming over de Vredenburghlaan, een paar maanden later, in het weglopen van de gehele CDA-fractie. Daarmee onthielden zij zich van stemming. 

Onder vuur
Het CDA kwam vorige week zwaar onder vuur te liggen. Raymond Boer van de VVD vond de partij ‘zwabberen’. WeWa voegde zich aan de zijde van de VVD. De lokale partij, die in 2017 tegen de Verlengde Bentwoudlaan was, vindt net als de VVD dat als er een besluit is genomen, dat niet teruggedraaid kan worden. “Bovendien”, zo stelde fractievoorzitter Sylvia Vink, “is de provincie nu aan zet.” De ‘draai’ van het CDA behoorde volgens haar tot de categorie ‘zwalken’.

Frans Schwiebbe (CDA) liet eerder al optekenen twijfels te hebben over het nut van de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan. Hij herhaalde in de raad dat hij het juist van moed vindt getuigen om terug te komen op een eerder genomen besluit. 

WeWa-wethouder Kirsten Schippers raadde de motie ten zeerste af. “Niet verstandig”, liet zij weten. Haar eigen partij, de VVD en PCW volgden haar advies en daardoor werd de motie verworpen.

Meer berichten