College en oppositie botsen nu al met elkaar
Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Albert Grooten, fractievoorzitter van D66.</p>

Albert Grooten, fractievoorzitter van D66.

(Foto: pr)

College en oppositie botsen nu al met elkaar

  •   keer gelezen   Politiek

Waddinxveen – De verhoudingen in de eerste politieke week van het nieuwe jaar stonden meteen op scherp. Het college botste met de oppositie over het aanvullende werkprogramma voor de komende veertien maanden.

Erik van Leeuwen

Het college met daarin wethouders Kirsten Schippers (WeWa), Brigitte Leferink (CDA) en Martijn Kortleven (PCW) presenteerde tijdens de commissie Maatschappij en Financiën op dinsdag 12 januari het extra werkplan dat bovenop het programma van de vorige coalitie (WeWa, PvdA/GroenLinks, VVD en D66) komt. Dat coalitieakkoord, gesloten na de verkiezingen van 2018, vormt nog altijd de basis voor de uitvoeringsplannen, ook nu er een ander college zit.

Het aanvullende programma, dat een wensenlijstje is van de nieuwe coalitiepartijen, werd niet bepaald met gejuich ontvangen door VVD en D66. Beide partijen hadden kritiek op de manier waarop het werd gepresenteerd en hoe daar door de partijen op gereageerd kon worden.

“Ik ben eerlijk gezegd zoekende, hoe we hiermee moeten omgaan”, reageerde Andrea van der Ploeg, fractievoorzitter van de VVD. Volgens haar was niet duidelijk of het nu ging om hét programma of een aanvulling daarop.

Ook Albert Grooten (D66) vond de presentatie in de vorm van een memo ‘erg onduidelijk’. “Het rammelt aan alle kanten. Het schept alleen maar verwarring.”

Wethouder Kirsten Schippers maakte duidelijk dat het ging om een aanvulling op het al bestaande werkprogramma. “Dat blijft de basis. In het memo staan extra punten die door de partijen zijn ingebracht.”

Dat stelde Van der Ploeg niet gerust. “Dan zie ik dubbelingen.” Daarmee verleidde ze Bastienne Prins van het CDA tot een reactie. “Ik vind wel dat u bezig bent spijkers op laag water te zoeken.”

Ook bij de andere coalitiepartij, WeWa, ontstond irritatie over de houding van VVD én D66. “U heeft het alleen maar over de vorm, niet over de inhoud. Dat vind ik jammer.”

Haalbaar
De VVD reageerde inhoudelijk niet op de toegevoegde onderwerpen, D66 deed dat wel. Grooten was het opgevallen dat een aantal punten was ‘weggevallen’. “Een sport- en spelvoorziening voor jongeren bijvoorbeeld. Hier pleiten we al jaren voor.”

Grooten zei grote twijfels te hebben of de plannen uit het aanvullende programma wel haalbaar en betaalbaar zijn.

“Als het college zegt dat het financieel mogelijk is en er capaciteit is om de plannen uit te voeren, vertrouwen we daarop”, zei PCW-fractievoorzitter Jannes Berghout. Hij noemde het extra programma mooi, ambitieus en goed verdeeld.

“Ik begrijp dat u dat vindt”, reageerde Grooten. “Maar liefst acht punten zijn ingebracht door PCW. Dat zou ik ook vinden.”

Grooten zei na afloop verbaasd te zijn over het plan om de tennishal in de visie bij een nieuw zwembad te betrekken. “Daarvan hebben we al gezegd dat dat veel te duur is. Niet doen, zeg ik nu weer. Het is een geldverslindend project.”

In de laatste dagen van het college dat van 2014 tot 2018 regeerde, werd een plan van voormalig wethouder Kees de Jong (PCW) om als gemeente de tennishal op sportpark De Sniep te kopen, geblokkeerd door de nieuwe gemeenteraad, waarin de nieuwe coalitie was gesmeed.

WeWa, lid van de vorige coalitie en als enige partij overgebleven in de huidige coalitie, geeft aan dat die toenmalige keuze fout was. “Achteraf gezien was het beter geweest als de strategische verkoop was doorgegaan”, aldus Vink. “Er is niks mis mee om jezelf te corrigeren.”

Meer berichten