Nieuw college na installatie direct onder vuur
Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Van links naar rechts: Martijn Kortleven, Brigitte Leferink en Kirsten Schippers. De gemeentesecretaris kijkt toe.</p>

Van links naar rechts: Martijn Kortleven, Brigitte Leferink en Kirsten Schippers. De gemeentesecretaris kijkt toe.

(Foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Val van college

Nieuw college na installatie direct onder vuur

  •   keer gelezen   Politiek

Waddinxveen – Het nieuwe college, dat woensdag 28 oktober werd geïnstalleerd, kan niet op de zegen van heel de gemeenteraad rekenen, zo bleek meteen. Oppositiepartijen PvdA/GroenLinks, VVD en D66 waren uiterst sceptisch en beloofden het nieuwe college ook kritisch te gaan volgen.

Het nieuwe college bestaat uit de wethouders Martijn Kortleven (PCW), Brigitte Leferink (CDA) en Kirsten Schippers (Weerbaar Waddinxveen). Drie van de vier voormalige coalitiepartijen, (PvdA/GroenLinks, VVD en D66) keren dus niet terug in het college. 

De partijen die met elkaar het huidige college vormen (PCW, het CDA en Weerbaar Waddinxveen) hadden de hoop dat de VVD nog zou aansluiten met een vierde wethouder, maar de liberalen zagen geen heil in de nieuwe combinatie. “We hebben het geprobeerd, maar het is helaas niet gelukt”, zei Martijn Kortleven, de formateur van het nieuwe college. 

Hij kreeg dan ook van de VVD de vraag of drie wethouders wel genoeg is voor het vele werk, omdat vorige colleges het altijd deden met vier. Volgens Kortleven moet dat geen probleem zijn. “Het wordt druk, maar dat geeft niks.”

Komende week geeft het college een klap op de portefeuilleverdeling waarbij Kortleven financiën krijgt, Schippers verkeer en Leferink het sociaal domein en duurzaamheid. 

Weerzin
D66 deed geen moeite om de weerzin tegen de samenstelling van het nieuwe college te verhullen alsmede het proces van collegevorming waarbij D66 buitenspel werd gezet. “Ik kan me niet voorstellen dat inwoners van Waddinxveen op dit college zitten te wachten”, reageerde fractievoorzitter Albert Grooten.

Volgens hem zat er een prima college. “De vier wethouders boekten een groot aantal resultaten en zorgden bovendien voor een positieve meerjarenbegroting. Ik hou mijn hart vast voor dit college.” 

Kortleven benadrukte dat het collegeprogramma de steun heeft van alle partijen in de raad. “Dat is wat anders dan dat alle partijen steun geven aan dit college”, zette Andrea van der Ploeg (VVD) de boel op scherp. 

Volgens Grooten mist het huidige college draagvlak in de Waddinxveense samenleving. “Er is een enorme kloof met onze inwoners.”

Een uitgebreide versie van dit artikel is te lezen in de papieren versie van Hart van Holland op 4 november.

Meer berichten