De bmc van Wagro is te vergelijken met deze in Lelystad.
De bmc van Wagro is te vergelijken met deze in Lelystad. Archieffoto: Primco

CDA: ‘Voorkom wildgroei kleinere bmc’s’

Politiek Biomassacentrales

Waddinxveen – Het CDA vindt dat een wildgroei aan kleinere biomassacentrales in Waddinxveen voorkomen moet worden. De partij waarschuwt ervoor dat veel kleine bmc’s de capaciteit van één grote bmc kunnen benaderen.

De gemeenteraad is bezig om de laatste hand te leggen aan een zogenaamd ‘paraplu’-bestemmingsplan, waardoor het in de toekomst niet meer mogelijk wordt biomassacentrales van 130 kilowatt en meer te realiseren. Daarmee wil de raad voorkomen dat er naast de drie biomassacentrales, waarvoor al een vergunning is verleend, nog meer grote centrales op Waddinxveens grondgebied komen. 

Het CDA wilde als enige partij in de raad nog verdergaan. “Met die 130 kun je nog altijd een heel huizenblok van warmte voorzien”, zei raadslid Frans Schwiebbe. “Heel veel kleine bmc’s hebben samen de capaciteit van één grote. Daarom moeten we er alles aan doen om wildgroei te voorkomen.” 

De andere partijen in de raad voelen er echter niks voor om ook kleinere bmc’s te verbieden. “Dan komen we achter de voordeur bij onze inwoners en daarvan hebben we gezegd dat we dat niet willen”, aldus Art-Jo Wittenberg (D66). Houtkachels, houtkorven en ook barbecues verstoken ‘biomassa’.