Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Gezina Atzema van de VVD keert niet terug in het nieuwe college.</p>

Gezina Atzema van de VVD keert niet terug in het nieuwe college.

(Foto: archief)
Val van college

Geen Gezina Atzema en VVD in nieuw college van Waddinxveen

  •   keer gelezen   Politiek

Waddinxveen – De VVD neemt toch geen deel aan het nieuwe college met de PCW, het CDA en Weerbaar Waddinxveen. De drie partijen hadden hoop dat de liberalen na het terugtrekken van Gezina Atzema als kandidaat-wethouder zouden aansluiten als vierde partij, maar de VVD-fractie heeft besloten om in de oppositie te gaan.

Erik van Leeuwen

Atzema trok zich donderdagvond terug als kandidaat voor de wethouderspost namens haar partij. De fractie van de VVD hield lang vast aan Atzema als kandidaat. “Op dit moment ervaar ik bij de beoogde coalitiepartijen PCW, CDA en WeWa onvoldoende vertrouwen in mijn kandidaatstelling”, liet Atzema weten. “Dat biedt mij geen goede basis om als wethouder in een nieuw college te stappen.” 

Atzema maakte deel uit van het vorige college, dat ten val kwam toen Martin Kraaijestein opstapte als wethouder en er onvoldoende steun was voor het overgebleven college. Kraaijestein voerde daarbij een persoonlijke aanval uit op Atzema. De PCW, het CDA en WeWa zagen het niet zitten om met Kraaijestein én Atzema opnieuw in zee te gaan. Afgelopen weekend beraadde de VVD zich binnen de eigen gelederen over de nieuwe situatie. “We hebben lang getwijfeld”, zei fractievoorzitter Andrea van der Ploeg. 

Koers
Er was verdeeldheid binnen de VVD. Charlie Aptroot, VVD-coryfee en waarnemend burgemeester van Voorschoten, werd gevraagd om als buitenstaander de situatie te overzien. Volgens Van der Ploeg vertrok Aptroot zondag zonder eindadvies. “Het was puur reflectie, om te kijken waar we staan.” Met het standpunt om geen zitting te nemen in het nieuwe college met PCW, CDA en Weerbaar Waddinxveen volgt de VVD volgens Van der Ploeg de koers die al was ingezet door haar fractie.

Van der Ploeg uitte eerder stevige kritiek op de manier van handelen door PCW, CDA en WeWa. De wensenlijstjes van de drie partijen, die als bijlagen aan het collegeprogramma waren toegevoegd, zouden volgens haar financieel onhaalbaar zijn. “Ze kosten veel geld en dat is niet in het belang van de inwoners van Waddinxveen.” 

Tot onderhandelen kwam het echter niet, want de VVD kiest nu voor de oppositie. “Het uitgangspunt van het nieuwe college is het coalitieprogramma van het vorige college, waar wij ten volle achter staan. Wij zullen de plannen steunen en op andere punten zullen we ons constructief opstellen”, kondigde Van der Ploeg aan.

PCW, CDA en WeWa praten deze week over een toekomst zonder de VVD. De wens voor een vierde wethouder is er nog steeds, al zal die niet komen van de PvdA/GroenLinks en D66, met wie samenwerking is uitgesloten. De andere drie kandidaat-wethouders zijn: Brigitte Leferink (CDA), Martijn Kortleven (PCW) en Kirsten Schippers (WeWa).


Lees hier alles over de val van het college in Waddinxveen in ons dossier

Meer berichten