Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Gezina Atzema keert niet terug als wethouder.</p>

Gezina Atzema keert niet terug als wethouder.

(Foto: archieffoto HvH)
Val van college

Weg vrij voor vierde partij in college nu Gezina Atzema zich heeft teruggetrokken

  •   keer gelezen   Politiek

Waddinxveen – Het CDA, de PCW en Weerbaar Waddinxveen krijgen in het nieuwe college mogelijk snel gezelschap van een vierde partij. Na het terugtrekken van Gezina Atzema als kandidaat-wethouder lijkt de VVD warm te lopen voor een nieuwe collegeperiode.

Erik van Leeuwen

Atzema trok zich donderdagvond terug als kandidaat voor de wethouderspost namens haar partij. De fractie van de VVD hield lang vast aan Atzema als kandidaat. “Op dit moment ervaar ik bij de beoogde coalitiepartijen PCW, CDA en WeWa onvoldoende vertrouwen in mijn kandidaatstelling”, liet Atzema weten. “Dat biedt mij geen goede basis om als wethouder in een nieuw college te stappen.” 

Atzema maakte deel uit van het vorige college, dat ten val kwam toen Martin Kraaijestein opstapte als wethouder en er onvoldoende steun was voor het overgebleven college. Kraaijestein voerde daarbij een persoonlijke aanval uit op Atzema. De PCW, het CDA en WeWa zagen het niet zitten om met Kraaijestein én Atzema in zee te gaan. De VVD stelt dat door het besluit van Atzema een nieuwe situatie is ontstaan. “De fractie beraadt zich nu over haar positie in de coalitievorming.” 

De drie partijen die nu het nieuwe college vormen, hebben vanaf het begin gezegd de VVD er graag bij te willen. Sylvia Vink, fractievoorzitter van WeWa, herhaalde afgelopen weekend dat zij graag ziet dat de VVD aansluit. “De VVD kan als steun fungeren om het huidige programma te volbrengen.” 

De verwachting is dat de VVD snel komt met een nieuwe kandidaat. Er worden diverse namen genoemd. Er stonden afgelopen weekeinde nog geen gesprekken op het programma tussen de drie en de VVD. De VVD zelf houdt nog een slag om de arm, wat betreft deelname aan het nieuwe college. 

Steun
Fractievoorzitter Andrea van der Ploeg uitte eerder stevige kritiek op de manier van handelen van PCW, CDA en WeWa. De wensenlijstjes van de drie partijen, die als bijlage aan het collegeprogramma wordt toegevoegd, zouden volgens haar financieel onhaalbaar zijn. “Ze kosten heel veel geld en dat is niet in het belang van de inwoners van Waddinxveen.”

De drie andere partijen vinden die wensenlijstjes onderdeel van het onderhandelingsspel. Zij vinden het zeer wenselijk dat de VVD aansluit om zo nog meer draagvlak voor de uitvoering van de plannen de komende anderhalf jaar te creëren. Zonder de VVD heeft de nieuwe coalitie een kleine meerderheid (elf tegen tien). 

Zeker is dat het nieuwe college niet komende woensdag al wordt geïnstalleerd. De partijen mikken op woensdag 28 oktober. Zeker is de installatie van Martijn Kortleven (PCW), Kirsten Schippers (WeWa) en Brigitte Leferink (CDA). Daar kan een vierde wethouder, van VVD-huize dus, bijkomen.

Meer berichten