Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Kirsten Schippers is door WeWa opnieuw naar voren geschoven als wethouderskandidaat.&nbsp;</p>

Kirsten Schippers is door WeWa opnieuw naar voren geschoven als wethouderskandidaat. 

(Foto: Erik van Leeuwen)
Val van college

Nieuwe wethouderskandidaten officieel bekend, op één na

  •   keer gelezen   Politiek

Waddinxveen – PCW, CDA en Weerbaar Waddinxveen hebben vrijdagavond hun wethouderskandidaten bekendgemaakt voor het nieuwe college. Dat gebeurde in een gezamenlijke verklaring.

Door Erik van Leeuwen

De drie namen waren al eerder uitgelekt. PCW schuift huidig fractievoorzitter Martijn Kortleven naar voren, CDA ‘levert’ met Brigitte Leferink een kandidaat mét wethouderservaring, terwijl Weerbaar Waddinxveen Kirsten Schippers voordraagt. Zij behoorde tot de wethoudersploeg, die een kleine maand geleden implodeerde.

Het nieuwe college hoopt nog op deelname van een vierde partij, die dan ook een wethouder levert. De drie partijen hebben nu een kleine meerderheid in de raad, met een vierde partij zou er een groter draagvlak zijn.

“Op zich moet het ook met drie wethouders lukken”, zegt wethouderskandidaat Martijn Kortleven in een reactie. “Sinds de decentralisatie van de taken in 2014 zijn er in Waddinxveen steeds vier wethouders geweest. Dat is niet voor niets zo. Gemeenten krijgen steeds meer wettelijke taken, zoals de zorg voor het sociaal domein (Wmo en jeugdzorg, red.) zes jaar geleden.”

Er moet nog worden gesproken over de verdeling van de portefeuilles. Leferink werkt nu nog bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten waar ze een project in het sociaal domein leidt, Kortleven is directeur van een basisschool in Boskoop.

Er volgt nu eerst een integriteitsonderzoek. Mogelijk worden de wethouders op 14 oktober geïnstalleerd. Binnen een aantal dagen wordt duidelijk of er een vierde partij aansluit. PCW, CDA en Weerbaar Waddinxveen hebben bij de informateur een wensenlijstje ingediend. Dit verlanglijstje komt bovenop het coalitieakkoord van 2018. “Alles staat of valt bij de haalbaar- en betaalbaarheid”, zegt Kortleven. “Er zal zeker een deel van de wensenlijstjes sneuvelen.”

Meer berichten