PCW, CDA en Weerbaar Waddinxveen in nieuw college
Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Informateur Herman Timmermans nam het woord.&nbsp;</p>

Informateur Herman Timmermans nam het woord. 

(Foto: Erik van Leeuwen)
Val van college

PCW, CDA en Weerbaar Waddinxveen in nieuw college

  •   keer gelezen   Politiek

Waddinxveen – Weerbaar Waddinxveen maakt met voormalig oppositiepartijen PCW en CDA deel uit van het nieuwe college in Waddinxveen. Of er nog een vierde partij aansluit, wordt de komende dagen duidelijk.

“Deze drie partijen hebben elkaar gevonden en er is een basis voor een goede samenwerking”, zei informateur Herman Timmermans woensdagavond in de gemeenteraad. Timmermans presenteerde daar zijn eindverslag over mogelijke samenwerkingen. Zijn advies om een zakencollege te vormen is dat PCW, CDA en Weerbaar Waddinxveen een vierde partij zoeken die een wethouder kan leveren.

Groot struikelblok in de onderhandelingen is echter de invulling van de wethoudersposten. Zowel D66 als VVD willen wel weer meeregeren, maar schoven opnieuw de wethouders Hannie van der Wal en Gezina Atzema naar voren die ook in het college zaten dat onlangs is gevallen.

De andere drie partijen zien geen toekomst in de twee voormalige wethouders. “Het gaat niet om de inhoud, maar om de poppetjes”, baalde VVD-fractievoorzitter Andrea van der Ploeg. Zij ging er met gestrekt been in en noemde de ‘actie’ van de drie partijen ongehoord en onbehoorlijk.

Zij kreeg tegengas van Weerbaar Waddinxveen-fractievoorzitter Sylvia Vink die aangaf dat het wel degelijk ook om de inhoud gaat. “Het coalitieakkoord van het vorige college dient als basis. Dat akkoord heeft u ook ondertekend.” Van der Ploeg hekelde het wensenlijstje van de voormalige oppositiepartijen PCW en CDA. “Dat gaat Waddinxveen heel veel geld meer kosten. Met de onzekere financiële tijden die er aan komen, lijkt dat ons zeer onverstandig. Wij willen niet dat de lasten voor de burgers nog meer gaan stijgen.”

Achter de schermen is bij de VVD een machtsstrijd gaande, waarbij een deel van de fractie en het bestuur ruziën over de te volgen lijn. Het bestuur wil graag dat de VVD een andere wethouder levert voor het college.

Meer berichten