Logo hartvanwaddinxveen.nl
archieffoto Hart van Holland
archieffoto Hart van Holland
Val van college

Herman Timmermans is informateur ‘zakencollege’

  •   keer gelezen   Politiek

Waddinxveen – Voormalig PCW-fractievoorzitter Herman Timmermans is aangesteld als informateur van het nieuw te vormen college in Waddinxveen. Hij gaat kijken of een ‘zakencollege’, dat raadsbreed gesteund moet worden en moet bestaan uit vier wethouders, haalbaar is.

Door Erik van Leeuwen

Timmermans kreeg van de gemeenteraad maandagavond 14 september de voorkeur boven Koos Karssen (CDA, Bodegraven), die door de VVD was aangedragen. De liberalen wilden graag een onafhankelijke informateur. Bij de hoofdelijke stemming kozen veertien van de negentien aanwezige raadsleden voor Timmermans, die vijf jaar geleden afscheid nam van de lokale politiek. “Hij is een verbinder en zo iemand hebben we nodig”, zei PCW-fractievoorzitter Martijn Kortleven.

PCW, de grootste partij in de raad, is ook de grondlegger van het plan voor een zakencollege. Volgens de partij is Waddinxveen daarmee op korte termijn het meest geholpen. “Nu weer een nieuwe coalitie smeden en tot een nieuw programma komen kost tijd”, aldus Kortleven. “We hebben juist nu behoefte aan de snelle vorming van een college, dat sterk en daadkrachtig kan optreden en vier capabele wethouders telt.”

Zo’n zakencollege moet ‘raadsbreed’ worden gesteund, waarbij alle fracties een wethouder kunnen aandragen. Omdat er in Waddinxveen plaats is voor vier wethouders moet de raad een besluit nemen over welke combinatie van wethouders de voorkeur heeft. De VVD had veel moeite met dat deel van het voorstel waarbij andere partijen zeggenschap krijgen over de partijkeuze van een wethouder. “Wij gaan over onze eigen wethouders”, aldus fractievoorzitter Andrea van de Ploeg.

Een twistpunt was ook wat het uitgangspunt is bij het vaststellen van het werkprogramma van een zakencollege. De PCW liet weten dat het huidige coalitieprogramma van VVD, D66, Weerbaar Waddinxveen en PvdA/GroenLinks ‘betrokken’ zou worden bij de verdere uitvoering. “Té vrijblijvend”, vond Albert Grooten (D66), die net als Sylvia Vink van Weerbaar Waddinxveen sterk vasthield aan het coalitieprogramma als basis. “Het programma is helemaal doorgerekend. Alles overhoop gooien lijkt me geen goed idee”, stelde Vink.

PCW hield voet bij stuk. “Veel uit het programma kunnen we steunen, maar er staan ook zaken in het programma waar we niet gelukkig van worden. We zouden met terugwerkende kracht de openstelling van de winkels op zondag moeten omarmen en daar worden we niet blij van”, reageerde Kortleven.

De meerderheid van de raad vond echter dat het coalitieprogramma als basis moet dienen waarmee Timmermans op pad wordt gestuurd. Daardoor kwam de vorming van een nieuwe zakencollege een stapje dichterbij. De PCW hoeft bij de achterban niet uit te leggen dat het meegaat in open winkels op zondag, maar kan wijzen op de keuze van de meerderheid van de raad.

Meer berichten