Logo hartvanwaddinxveen.nl
Wethouder Kraaijestein met naast hem wethouder Atzema (links op de foto) tijdens een raadsvergadering.
Wethouder Kraaijestein met naast hem wethouder Atzema (links op de foto) tijdens een raadsvergadering. (Foto: archief HvH)
Val van college

Wethouders buitelen over elkaar heen na aangekondigd vertrek Kraaijestein

  •   keer gelezen   Politiek

Waddinxveen - Vertrekkend wethouder Martin Kraaijestein geeft zijn collega Gezina Atzema in zijn verklaring publiekelijk een brevet van onvermogen. De drie wethouders Atzema, samen met Kirsten Schippers en Hannie van der Wal hebben in een verklaring laten weten dat ze er niet over peinzen om ook op te stappen.

Door Nicole Lamers

Hij schrijft: "De wethouder Ruimte heeft binnen haar portefeuille nagelaten op voldoende wijze de door de raad vastgestelde woonvisie uit te voeren. Als wethouder Wonen ben ik daar door de taakverdeling afhankelijk van. Er is een groot tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen in Waddinxveen, maar hoewel we relatief veel woningen bouwen, zijn dat erg weinig betaalbare woningen."

Daarnaast vindt Kraaijestein dat Atzema 'niet over voldoende bestuurlijke capaciteiten beschikt'. "Waardoor ook in haar andere portefeuilles en haar inbreng in het totale collegebeleid voortdurend problemen ontstaan, die schadelijk zijn voor een krachtig en duidelijk gemeentelijk beleid. Helaas moet ik constateren dat er meer problemen in het collegebeleid zijn. Van een duidelijke, eenstemmige en krachtige koers van dit college is geen sprake."

Kraaijestein meent dat een beter en sterker college hard nodig is in Waddinxveen. Hij legt de link met een paar vraagstukken, zoals de lokale woningnood en de gevolgen van de coronacrisis. De vertrekkende wethouder hoopt iets in gang te zetten met zijn rigoureuze besluit.

Hij schrijft: "Door mijn beslissing om af te treden, hopelijk gevolgd door eenzelfde beslissing van de andere wethouders, komt er ruimte voor de raad om een nieuw college te vormen. Een nieuw bestuurlijk sterker college kan naar mijn mening zorgen voor een beter en daadkrachtiger bestuur en dat is in het belang van de gemeente Waddinxveen en haar inwoners."

Reactie drie wethouders
De drie overige wethouders, Atzema, Schippers en Van der Wal, laten in een verklaring na het aangekondigde vertrek van Kraaijestein weten dat ze er niet over peinzen om ook op te stappen.

Zij schrijven: "Als we terugkijken, zien we dat we ondanks een tekort van 3,2 miljoen en de coronacrisis veel onderdelen hebben gerealiseerd." Als voorbeeld wordt de realisatie van extra sociale huurwoningen in Triangel genoemd. Ook staan er nog een heleboel plannen op stapel, zeggen de drie, op het gebied van duurzaamheid, de Cultuurnota en diverse ruimtelijke ontwikkelingen. 

Het drietal zegt zich niet te herkennen in het beeld dat wethouder Kraaijestein in zijn verklaring schetst. "We hebben bij de woningbouwontwikkeling van Waddinxveen altijd de woonvisie centraal gesteld. Uiteraard zijn we gebonden aan afspraken uit het verleden en willen we een betrouwbare overheid zijn door ons aan deze afspraken te houden."

Ook wordt in de verklaring van het drietal 'nadrukkelijk afstand genomen van de aantijgingen van wethouder Kraaijestein aan het adres van wethouder Atzema'. "De afgelopen jaren hebben we op een constructieve manier kunnen samenwerken, met respect voor elkaars mening en vertrouwen in elkaars kwaliteiten. Als er al sprake was van verschillen, konden we hier op een volwassen manier over praten en we waren altijd bereid er met elkaar uit te komen, ook vandaag. We zijn teleurgesteld in wethouder Kraaijestein dat hij daar niet toe bereid was."

Reactie burgemeester 
In een reactie op de bestuurlijke onrust in Waddinxveen, laat burgemeester Nieuwenhuis weten dat hij kennis heeft genomen van Kraaijesteins ontslag en de reactie van de drie wethouders daarop. "Wat mij betreft is het woord nu aan de gemeenteraad." Morgenavond, woensdag 9 september, is er een ingelaste vergadering waarin de raad spreekt over de ontstane situatie.

Martin Kraaijestein (PvdA/GroenLinks) trad pas in januari van dit jaar aan als wethouder. Hij volgde wethouder Henry ten Zijthoff op die voortijdig vertrok om gezondheidsredenen. Kraaijestein was in 2018 zelf de formateur van het college. Hij was in de jaren 1982-1990 ook al eens wethouder.

Meer berichten