Ondertekening van het coalitieakkoord door Silvia Vink van WeWa. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Ondertekening van het coalitieakkoord door Silvia Vink van WeWa. (tekst en foto: Erik van Leeuwen) Foto: Nicole Lamers

'Vernieuwend' is sleutelwoord nieuwe coalitie

Politiek 633 keer gelezen

Waddinxveen – 'Vernieuwing' is het sleutelwoord van de nieuwe coalitie. VVD, D66, Weerbaar Waddinxeen en PvdA/GroenLinks, die samen die nieuwe coalitie vormen, presenteerden vrijdag onder leiding van formateur Martin Kraaijestein het nieuwe coalitieakkoord dat de werktitel 'Samen Verantwoord Vernieuwen' heeft meegekregen.

De vier fracties vormden nog niet eerder in deze samenstelling een coalitie. Volgens Halvard Jan Hettema, die als lijsttrekker van PvdA/GroenLinks de onderhandelingen voerde, ligt er een goed akkoord waarin 'iedereen goed tot zijn recht komt'. "We hebben vooral gekeken waar we elkaar konden vinden", zei hij. "Het is bekend dat we op een aantal punten verschillen van de VVD en in dat proces is het belangrijk dat je elkaar wat gunt. Wij zijn als partij bijvoorbeeld blij dat we gaan inzetten op meer sociale woningbouw."

Het nieuwe college krijgt de opdracht om de afspraken die in het coalitieakkoord zijn gemaakt in een collegeprogramma uit te werken.

Volgens Raymond Boer van de VVD waren tijdens de verkiezingscampagne de eerste tekenen van een mogelijke samenwerking al zichtbaar. "Tijdens de drie belangrijke debatten ontstond een bepaalde chemie tussen de vier partijen. We wilden iets nieuws in Waddinxveen", aldus Boer die overigens 'afstand neemt' van de stelling dat de VVD haar vorige coalitiepartners de PCW en het CDA aan de kant heeft gezet. "Zo hebben we dat absoluut niet bedoeld. Er is zeker in het verleden goed beleid gevoerd, maar het is tijd voor vernieuwing."

Albert Grooten (D66) noemde het akkoord een strategische visie voor de toekomst. "We hebben ons echt afgevraagd welke belangrijke ontwikkelingen op Waddinxveen af komen." Hij gaf aan dat de openstelling van de winkels de vier partijen bij elkaar heeft gebracht.
"Voor en door Waddinxveners, dat was voor ons een belangrijke connectie", reageerde WeWa-fractievoorzitter Sylvia Vink.