Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: Politie

Ouderen beroven was uitgekookt plan; in totaal 9 jaar cel geëist

  •   120 keer gelezen   Politie

Den Haag/Waddinxveen - Twee mannen, van 28 en 42 jaar, die verdacht worden van de beroving van meerdere mensen eerder dit jaar, hoorden de officier van justitie een gevangenisstraf van zes en drie jaar tegen zich eisen. Ze hadden het vooral gemunt op ouderen. Tegen de tijd dat het duo in de kraag werd gevat, waren er al meerdere gedupeerden overal in het land. De zaak kwam afgelopen vrijdag voor de rechtbank in Den Haag.

Na hun aanhouding, afgelopen maart, bleek dat ze nog meer op hun kerfstok hadden. De 28-jarige verdachte, een man uit Roemenië, moest zich voor maar liefst 16 zaken voor de rechter verantwoorden. De 42-jarige, eveneens uit Roemenië, voor 8 zaken. Ze hebben alle bewijsbare zaken bekend. Er zijn aanwijzingen voor een samenwerking met anderen, ook in andere landen, maar daarover houden ze hun mond.

De diefstal kwam op 16 maart in Waddinxveen aan het licht, toen het een omstander opviel dat de mannen zich wel erg dicht bij een oudere meneer ophielden. Die stond op dat moment te pinnen. De getuige lichtte de politie in toen ze zag dat de oudere meneer erna ook nog werd gevolgd. 

Ze proberen te vluchten wanneer ze erachter komen dat agenten hen in de gaten hebben. Onderweg gooien ze twee pinpassen weg die ze eerder hadden gestolen. Bij hun aanhouding blijkt verder dat ze ruim 1000 euro op zak hebben. Uiteindelijk worden ze aan nog veel meer zaken gelinkt, zestien in totaal. 

Dezelfde werkwijze
Het duo volgt steeds dezelfde werkwijze: het slachtoffer wordt bewust gekozen, iemand die ze makkelijk aan kunnen qua leeftijd, kracht en snelheid. Daarvan kijken ze bij het pinnen de code af. Vervolgens wordt het slachtoffer gevolgd, vaak tot aan huis. Daar wordt een smoes verzonnen om het slachtoffer af te leiden om zo de pinpas te kunnen stelen.

In totaal hebben de mannen in een paar weken tijd vermoedelijk zo'n 37.500 euro gestolen van meerdere slachtoffers, die komen uit onder meer Waddinxveen, Vlaardingen, Zuidland, Zoetermeer, Papendrecht, Voorschoten, Gorinchem, Capelle aan den IJssel, Rijen, Spijkenisse, Lisse, Weesp, Krimpen aan den IJssel en Noordwijk.

De eis tegen de 28-jarige verdachte is zes jaar cel en tegen de 42-jarige verdachte drie jaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Meer berichten