Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: Edward Lich/Pixabay
Afvalbeleid

Raad van State schorst voor nu dwangsommen Wagro

  •   keer gelezen   Juridisch

Den Haag - Afvalverwerker Wagro aan de Tweede Bloksweg is voorlopig verlost van enkele dwangsommen die de provincie het bedrijf heeft opgelegd. Dat heeft de Raad van State woensdag 23 juni beslist in een spoedprocedure. De Raad beoordeelt in een latere zitting of de provincie de dwangsommen voor een totaal van 10.000 euro terecht heeft opgelegd.

Adrie van der Wel

Voorlopig krijgt Wagro het voordeel van de twijfel. Als de afvalinzamelaar meteen zou moeten voldoen aan de eisen van de provincie, dan zou dat een grote en moeilijk omkeerbare investering vragen van het bedrijf. Dat wil de Raad het bedrijf nu niet aandoen.

De provincie wil een einde maken aan de al lang heersende stank die door omwonenden wordt ervaren. De provincie vermoedt dat Wagro teveel stankgevoelig groenafval inzamelt. Dat wil de provincie controleren in de administratie van het bedrijf, zodat op die manier mogelijke overtredingen geconstateerd kunnen worden. 

Daarom moet Wagro het binnenkomende groenafval specifieker administreren. Verder vindt de provincie dat Wagro niet altijd de juiste codes voor de verschillende afvalsoorten gebruikt.

Codes
Over de vraag of Wagro het groenafval specifieker moet registreren, zal de Raad later oordelen. Dat geldt ook voor de vraag over de codes. Daarna wordt pas duidelijk of Wagro een administratie moet voeren zoals de provincie dat eist.

Als dat niet moet, dan blijft de provincie met het probleem zitten hoe een einde te maken aan de stankoverlast.

Meer berichten