Marina Lunchroom moet waarschijnlijk de deuren sluiten.
Marina Lunchroom moet waarschijnlijk de deuren sluiten. Foto: Google Streetview

Raad van State: Marina Lunchroom kreeg terecht geen vergunning

Juridisch 1.075 keer gelezen

Den Haag/Waddinxveen - De eigenaresse van Marina Lunchroom aan de Kerkweg-West in Waddinxveen zal haar zaak moeten sluiten. Dat heeft de Raad van State woensdag 24 februari beslist. 

Door Adrie van der Wel

De burgemeester van Waddinxveen weigerde haar een exploitatievergunning te geven, omdat ze niet van onbesproken gedrag is. Ze heeft daarnaast het vragenformulier bij de vergunningaanvraag onjuist ingevuld. Ze heeft volgens de Raad haar strafrechtelijk verleden verzwegen, ‘terwijl zij verklaard heeft het formulier naar waarheid te hebben ingevuld’.

Het verweer van de eigenaresse dat de vragen in het formulier onduidelijk zijn en dat ze die verkeerd heeft begrepen, gaat er bij de Raad niet in. Volgens de Raad zijn die vragen duidelijk genoeg. De Raad ondersteunt ook het vermoeden dat de eigenaresse valsheid in geschrifte heeft gepleegd om de vergunning te kunnen bemachtigen. Daarvoor is geen hard bewijs nodig.

Gedurende de aanvraagperiode mocht de lunchroom van burgemeester Nieuwenhuis wel geopend zijn, maar toen uit een zogeheten Bibob-onderzoek naar haar verleden duidelijk werd dat ze bij strafbare zaken betrokken was, weigerde de burgemeester verder mee te werken. De vrouw was onder meer betrokken bij schuldheling, waarvoor ze werd veroordeeld. Ook was ze verdachte in een zaak over bedreiging met een hakbijl. Die zaak werd geseponeerd.

Mild
De Haagse rechtbank oordeelde eerder milder over het gedrag van de eigenaresse. Volgens de rechtbank is het vragenformulier inderdaad onduidelijk en kan daarom niet worden vermoed dat ze valsheid in geschrifte wilde plegen. Ook vond de rechtbank dat de vergrijpen al langer geleden hebben plaatsgevonden. Ze zijn ook niet zwaar bestraft.

Maar volgens de Raad is het vragenformulier dus wel duidelijk en mocht de burgemeester bij de weigering van de vergunning ook rekening houden met schuldheling, bedreiging en mogelijke valsheid in geschrifte. Nieuwenhuis kan de eigenaresse nu dwingen om haar zaak te sluiten.