Afbeelding
Ingezonden brief

Gemeente gaat 170 jaar oude boerderij amoveren

Ingezonden

Onze gemeente Waddinxveen - voorstander van het behoud van historische panden - gaat een 170 jaar oude boerenwoning amoveren, zo staat met mooie woorden in het concept Provinciaal Inpassings Plan. Niet restaureren of renoveren, maar gewoon met de grond gelijkmaken. 

Deze herenboerderij stond in 2010 nog op de lijst van Historische Bouwwerken Waddinxveen, maar nu staat het niet eens meer op de lijst van beoogd gemeentelijk erfgoed. Hoe komt dat? De gemeente gaat namelijk een weg aanleggen: de Verlengde Beethovenlaan, onderdeel van de westelijk rondweg, ofwel Vredenburghlaan-Bentwoudlaan-Verlengde Beethovenlaan. 

Het 170 jaar oude pand met de naam Ons Genoegen aan het Noordeinde wordt gesloopt en moet plaatsmaken voor een verkeersplein met als aansluitende wegen: Noordeinde, Dorpstraat, Beethovenlaan en Verlengde Beethovenlaan. Het ingediende alternatief om de boerderij te sparen en het Noordeinde als een T-kruising aan te sluiten op de bocht Verlengde Beethovenlaan-Beethovenlaan is door de gemeente verworpen daar zij geen verkeerslichten wil plaatsen, iets waar geen noodzaak toe is in het alternatieve ontwerp. Een rotonde is het meest effectief om de te verwachten verkeersstroom af te handelen, aldus de gemeente. 

Verder stelt de gemeente (om omwonenden gerust te stellen) dat met de aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan de verkeersintensiteit op het Noordeinde zal halveren. Maar wat is dan het nut van die rotonde? Het ontwerp van deze aansluiting met een rotonde komt namelijk voort uit het feit dat er geen Verlengde Bentwoudlaan zou worden aangelegd en alle verkeer van en naar Boskoop over het Noordeinde zou moeten. 

Met de aanwezigheid van een rotonde zullen 11 aanliggende woningen last krijgen van de lichten van voertuigen die over de rotonde draaien. En door de beperkte ruimte tussen de huizen en die rotonde zal er geen mogelijkheid zijn om dit af te schermen. 

Met de aanleg van een T-kruising wordt deze overlast flink beperkt. Tevens zal overlast van voertuigverlichting ervaren worden van verkeer dat op het 500m rechte deel van de Verlengde Beethovenlaan richting het Noordeinde rijdt. Wat hebben we aan zo’n gemeente die dergelijke niet-doordachte plannen maakt?

  • Henk Moerman