Afbeelding
Ingezonden brief

‘Komt er een einde aan acht jaar Waddergate?’

Ingezonden Biomassacentrales 525 keer gelezen

Dit kwartaal worden de uitkomsten van de motie ‘Stop biomassa’ bekend. Is alle schade van houtstook voor natuur en klimaat voldoende reden om de ongebruikte vergunningen van de drie biomassacentrales (bmc’s) in te trekken? Of anders het gezondheidsrisico voor inwoners met de tonnen extra fijnstof, stikstof, dioxinen en andere schadelijke uitstoot?

Waddinxveen en de provincie hebben het Schone Lucht Akkoord met daarin de WHO-normen ondertekend. De gemeentelijke fijnstofmetingen tonen aan dat Waddinxveen bijna structureel alle WHO-fijnstofnormen overschrijdt. Er is dus geen enkele ruimte voor nog meer vervuiling door houtovens en alle bijbehorende transporten.

Sommige partijen willen een ‘betrouwbare overheid’ voor ondernemers. Bedoelen ze daarmee het uitdelen van 166 miljoen euro subsidie aan hun achterban?

Is dat dezelfde betrouwbare overheid, die het mogelijk maakte dat een projectontwikkelaar in 2013 zijn eigen beoordeling voor de milieueffectrapportage van Glasparel kon opstellen? En daarin alle bmc’s onvermeld liet, inclusief die van zichzelf?

Of de betrouwbare overheid die vanwege ‘de gewenste zorgvuldigheid’ pas na vijf jaar met informatie kwam over de bmc’s richting de bezorgde inwoners?

Of de betrouwbare overheid die de inwoners jarenlang liet weten dat ze de bmc’s niet kon tegenhouden? Om vlak na het uitdelen van de derde vergunning toch alle nieuwe bmc’s te kunnen blokkeren?

De ondernemers doen werkelijk alles voor de subsidiegelden, ongeacht de gevolgen voor mens, natuur en klimaat. De meerderheid van de gemeenteraad zegt tegen bmc’s te zijn.

Gaat de gemeente alle vergunningen intrekken en een einde maken aan acht jaar ‘Waddergate’?

  • Remko Roos