Afbeelding
Foto: Pixabay
Ingezonden brief

‘Regionale Energiestrategie zoveelste dure klimaatproject’

Ingezonden

Met afgrijzen constateer ik dat de indoctrinatie van de energietransitie op steeds meer mensen vat krijgt. Er worden ons ridicule plannen opgedrongen, bijvoorbeeld om van het gas af te gaan. Als deze waanzin doorgaat, zal dat u tot in uw woning raken.

Iets verder van uw woning spelen er nog meer van dit soort absurde projecten, bijvoorbeeld de Regionale Energiestrategie (RES). De belangrijkste overeenkomst tussen dit soort projecten is: het is big business en u gaat het betalen. 

Milieufreaks en politici verkondigen een hoop klimaatprietpraat, meer en meer mensen capituleren en gaan er volgzaam in mee. Sommigen staan er helemaal achter, milieuridders hebben er hun hobby van gemaakt. Anderen verdienen er goud aan, want vergeet niet dat het hele klimaatverhaal niets anders dan big business is. 

Vanzelfsprekend verkondigen alle voorstanders dat het allemaal echt moet gebeuren. Niet in India, niet in China, maar hier in Nederland kunnen we de wereld volgens hen redden. U wordt dadelijk geconfronteerd met de ellende en de kosten, maar die kant van het verhaal belichten ze niet. 

Het hele klimaat- en milieuverhaal vat ik als volgt samen: er wordt ons een probleem aangepraat, met als doel om alles duurder te maken. De RES vloeit voort uit het Klimaatakkoord. Voor de RES is Nederland verdeeld in 30 energieregio’s. 

Het leuke is, dat gemeenten nu naar elkaar wijzen en er irritatie ontstaat in de regio’s. Behalve afkeer van burgers jegens de overheid, is er in dit geval ook wrijving tussen overheden onderling. Minder leuk is dat het allemaal voor u besloten wordt en dat u alle ellende financiert.

Dat we de sigaar zijn, lijkt onvermijdelijk. Zoals bij al het klimaatgedoe, is het resultaat van de RES dat de kosten flink toenemen. De netbeheerder moet het netwerk verzwaren als er veel windmolens en weilanden vol zonnepanelen geplaatst worden. Parallelle leidingen, transformatorhuizen, enzovoort. Stedin heeft toestemming van de overheid gekregen om dat aan ons door te berekenen. Dit sluipt in de energienota. 

Voor al deze gekheid bent u een speelbal, of liever gezegd: een pinautomaat.

Alexander van der Graaf